Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 29 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

De portemonnee van Aïsha: ‘Het enige wat ik nieuw koop voor mezelf zijn ondergoed en sokken.’

Waar doet ze het toch van? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders. Deze week de portemonnee van Aïsha.

portemonnee van aisha
Bron: J/M ouders

 

Hoeveel geef je uit aan boodschappen?

“Ik heb een boodschappenbudget van 225 euro in de maand. Dat is elke maand mijn uitgangspunt. Ook maak ik een maandmenu waar alle gerechten op staan die ik voor het avondeten ga bereiden. Zelf koken is wat mij betreft de beste manier om te besparen. Op basis van dit maandmenu maak ik elke week een boodschappenlijstje plus standaard producten zoals melk, brood en margarine en non-food producten zoals toiletpapier.

Ik doe één keer in de week boodschappen zoveel mogelijk in één supermarkt, namelijk de Albert Heijn. Ik koop wat ik nodig heb. Als ik bij het maken van het boodschappenlijstje tegen een aanbieding aanloop is dat mooi meegenomen.”

Hoeveel geld geef je uit aan (kinder)kleding?

“Ik heb zakken vol met kleding gekregen, dus koop ik zelden kleding voor mijn dochter. Als ik wat nieuws koop voor haar dan is het low budget zoals bij een kringloopwinkel of bij de Zeeman of Wibra. Ik geef niet om merken, maar vind het wel leuk als ik tegen merkkleding aanloop in de kringloopwinkel.

Zelf koop ik zelden kleding. Het enige wat ik nieuw koop voor mezelf zijn ondergoed en sokken.”

De portemonnee van Lola: ‘Ik zet per kind iedere maand 50 euro apart voor kleding en ik probeer het daarmee te redden.’

Hoeveel geld geef je uit aan uitjes?

“Ik heb een budget van 26 euro per maand voor uitjes. Eigenlijk blijf ik vooral in de buurt van onze flat waar mijn dochter buiten kan spelen of fietsen. Ook organiseer ik buitenspeelactiviteiten voor de buurtkinderen waarbij mijn dochter natuurlijk ook kan aanhaken. We proberen het vooral leuk te maken in onze eigen wijk.

In de toekomst wil ik wel vaker uitjes doen, zoals naar de kinderboerderij. Dat is nu vanwege de coronacrisis nog niet gelukt. We moesten ons nu namelijk van tevoren aanmelden, waardoor het er elke keer niet van kwam. Ook heb ik sinds kort pas weer een auto. Hierdoor waren we eerder beperkt in waar we naartoe konden.”

Hoeveel geld geef je uit aan speelgoed en luiers?

“Ik heb een maandbudget van 50 euro voor spullen voor mijn dochter. Dit kan gebruikt worden voor kleding, luiers, huid- en haarverzorging.

Speelgoed geef ik als cadeau en koop ik tweedehands via Marktplaats of in een kringloopwinkel. Dat betaal ik uit mijn eigen budget of van de spaarrekening.”

Wat is het duurste dat je voor je kind hebt gekocht?

“Vaak koop ik dus tweedehands, maar soms koop ik wel nieuwe spullen. Haar matras en loopfiets heb ik bijvoorbeeld nieuw gekocht. Het duurste wat ik voor haar gekocht heb was denk ik de wipstoel van Baby Bjorn.”

Hoeveel spaargeld heb je?

“Ik heb momenteel 1618 euro op mijn spaarrekening staan. De waarde van het geld dat ik heb is in het afgelopen half jaar toegenomen.

Mijn avonturen met besparen en budgetteren deel ik op Facebook en zelfs LinkedIn. Ook beheer ik de Facebook-groep BespaarHelden waar we elkaars successen met besparen vieren, elkaar motiveren om vol te houden, we onze doelen delen en elkaar hierop scherp houden.”

Wat is jouw beste spaartip?

“Zet al het geld wat je maandelijks overhoudt op een spaarrekening, ook als je er op dat moment geen bestemming voor hebt. Zo heb je altijd een appeltje voor de dorst.”

Spaar je voor je kind?

“Ja, mijn dochter heeft een aparte spaarrekening waar ik elke maand 10 euro op stort.”

De portemonnee van Sabine: ‘Ik hoop mijn kids op hun 18e een mooi bedrag te schenken, zoals mijn moeder ook deed.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.