Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 30 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Columnist Femke: ’10 tips om je puber te steunen bij schoolopdrachten.’

Columnist Femke Wester is pubermeidencoach en ‘Ik Leer Leren’-trainer. Na omzwervingen via London en Barcelona woont ze nu in het Noorden van het land. Ze schrijft op eerlijke, humoristische en soms confronterende wijze over haar ervaringen uit haar praktijk en uit het dagelijks leven met haar drie zoons van 8, 10 en 12 jaar. Deze week gaat het over pijn. Meer lezen van Femke? Kijk vooral eens op haar website. Deze week gaat haar column over je puber steunen bij schoolopdrachten.

Column: “Doe mij maar liever 10 toetsen!!!”

Mijn oudste is niet de beste in spontaan opschrijven wat hij denkt. Stel hem tien vragen en hij weet alle antwoorden. Vraag hem in eigen woorden op te schrijven wat hij net heeft geleerd en hij loopt helemaal vast.

Hij is de enige niet. Veel van de vragen die ik momenteel van ouders krijg is hoe ze hun pubers kunnen leren op tijd beginnen, gewoon te gaan typen, niet wegduiken in YouTube, Minecraft of naar buiten staren. Hoe moeilijk is het nou om een brief in het Engels te schrijven, of een boekverslag, of een onderzoekje voor bio uit te schrijven?!

Heel moeilijk dus blijkbaar.

Zo help je jouw puber door stressvolle periodes op school

Leerzamer dan toetsen

Deze schoolopdrachten zijn uiteindelijk veel leerzamer dan toetsen. In het echte leven hoeven ze ook geen multiple choice vragen te beantwoorden, zeg maar. Dus ik snap het prima van school en zou het zelfs aan willen moedigen.

En je moet je leerlingen niet zomaar in het diepe gooien. Er is echt een heel groot aantal leerlingen dat gewoon niet zomaar zijn of haar gedachtes op papier krijgt. Dat leren we ook niet echt op school. Je kunt niet altijd zomaar zeggen wat je denkt, hou je in, wees beleefd, wacht even op je beurt…

En nu moet het ineens. In eigen woorden. “Maar de woorden uit het boek zij gewoon veel duidelijker en beter, waarom moet ik dan nog eens in eigen woorden? Wat een onzin!” Yep. Pech. Get used to it.

https://www.jmouders.nl/column-femke-puber-werk/

Je puber steunen bij schoolopdrachten

Maar wat kun je nou als ouder doen om je puber te steunen met deze schoolopdrachten?

1. Wees enorm trots op je kind. Logisch dat hij/zij niet zomaar ineens dit soort opdrachten aan kan en, al lijkt het soms niet zo, ze doen op hun manier echt hun stinkende best. De rest is onmacht! Dus wees lief, geef complimenten en knuffels.

2. Hou samen op een maandplanning bij wanneer de Grote Dingen zijn. Elke week even aanvullen. Hier moeten hun puberhersenen echt nog in worden getrained.

3. Geef ze de woorden “Mam, ik zit ff vast, kun je me even helpen” letterlijk in de mond. Vraag zelf ook eens om hulp. Aan je kind of waar hij/zij bij is!

4. Spreek af dat, wanneer ze bezig gaan met hun opdracht, jij om de 15 minuten (ofzo) even neutraal vraagt: “Doe je nog waar je mee bezig zou?” Als een robot, zonder oordeel. Je kunt het ook opnemen en op repeat zetten.

5. Kijk even mee wat de opdracht is en maak samen een vragenlijst die als leidraad zou kunnen dienen tijdens het schrijven. Zorg dat het open vragen zijn.

6. Vraag hem/haar eerst eens minimaal drie woorden te typen, desnoods is het onzin. Dan vijf, dan tien. Zeg dat hij/zij mag stoppen als ze vandaag (bv) 250 woorden heeft geschreven. Dit soort duidelijke grenzen zijn fijne ankers. Herinner ze aan punt 3.

7. Leer hem/haar gedachten hardop uitspreken. Het ‘Drie keer raden wat ik nu denk’ spelletje is wel geinig.

8. En spreek zelf ook je gedachtes eens hardop uit en geef er wat (grappig / postief) commentaar op. ‘Haha ik dacht net dat ik Pietje even moest bellen maar die is niet eens thuis’ maakt niet uit wat het is, als het maar hardop is.

9. Maak een vragendagboekje met elke dag een simpele, open vraag (Wat aten jullie vandaag? Vond je dat lekker? Wat is je lievelingseten?) en laat hem/haar daar korte antwoorden op geven. Schriftelijk. Schrijven wat je denkt en voelt terwijl het nergens om gaat.

10. Wees enorm trots op jezelf. Jij doet je stinkende best, moet tientallen ballen in de lucht houden en bent zelf ook maar een mens. Spreek dit ook eens hardop uit!

Nou, ga er lekker mee spelen, niet alle tips werken voor iedereen uiteraard!

https://www.jmouders.nl/column-femke-pubers/

En wil je een klein schijf e-boekje in je mailbox met voor 25 dagen korte schrijfvragen? Mail dan naar femke@sterknaarschool met als onderwerp ‘Schrijfvragen’ en ik stuur ze je toe!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.