Redactie
Redactie Opvoeden 6 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

De voordelen van een routine creëren voor je kids

Het leven met een kleintje kan onvoorspelbaar zijn. Net als je denkt dat je iets hebt uitgevogeld, verandert het weer en ben je weer terug bij af.

Het implementeren van een soort dagelijks ritme of routine zal grote voordelen voor jou én je kind hebben.

Onderzoek

Routines helpen niet alleen volwassenen om productiever te zijn en beter te slapen, ze creëren een minder stressvolle en angstige omgeving voor het hele gezin. Veel van educatieve methoden als Montessori en Waldorf benadrukken het belang van het creëren van een ritje voor je kids in de vroege jaren.

In een CNN-artikel was ook te zien dat onderzoeksresultaten aantonen dat het handhaven van een dagelijkse routine belangrijk is voor onze geestelijke gezondheid. Als je het idee hebt dat ‘routine’ klinkt alsof er geen of weinig ruimte is voor spontane avonturen, think again. Juist door een routine kun je efficiënt met je tijd omgaan, zodat je meer momenten hebt om aanwezig te zijn bij je kinderen. Dit zijn de voordelen van het creëren van een routine met kinderen:

1. Houd het simpel

Het dagelijks ritme van je kind moet geen gedetailleerd schema bevatten met 10 dingen die vóór 09:00 gedaan moeten worden, zonder ruimte voor flexibiliteit. Ritme en routine kunnen makkelijk worden gemaakt van dagelijkse rituelen en gewoonten. Of je nou altijd hetzelfde boek voorleest voor het slapen gaan of altijd wakker wordt met een kop warme melk: begin klein. Je kunt bouwen op je routine terwijl je rituelen gewoonten worden. Zorg voor een paar consistente en voorspelbare momenten gedurende de dag voor je kleintje die zo eenvoudig zijn dat je ze overal kunt doen.

2. Verdeel de dag in stukjes om op te bouwen

Bekijk een typische dag in het leven van je kind en maak ‘segmenten’. Dat kan ‘ochtend, middag, avond’ zijn, maar ook ‘voor school, na school ,avond’ of ‘wakker worden, dutje, wakker, dutje, wakker, dutje’, zijn. Probeer te achterhalen waar je de meeste consistentie hebt, zelfs als je schema vaak verandert.

3. Bevorder onafhankelijkheid

Door consistentie – voorspelbare ankers – voor je dag te creëren, help je stress en angst voor het hele gezin te verminderen. Wanneer je kind een idee heeft van wat ‘ie kan verwachten of wat eraan komt, zal ie zich rustiger en veiliger voelen tijdens overgangen. Als je kind weet dat ‘ie na het tandenpoetsen ‘s avonds een boek mag uitzoeken, is hij misschien meer geneigd om mee te gaan tandenpoetsen – omdat hij weet dat er daarna wat leuks zal gebeuren. Naarmate kinderen ouder worden, kunnen ze routines zelfstandig volgen.

LEES OOK: Hoe je kinderen kunt stimuleren om te groeien (door fouten te laten maken)

4. Creëer routines voor slaap en rusttijd.

Voor ouders van jonge kinderen of baby’s die worstelen met slaap, is het implementeren van een consistente nachtelijke routine een veelvoorkomende suggestie van experts. Terwijl het maken van een routine de slaap niet per se verbetert, kan een consistent schema in de loop der tijd helpen het ritme van een persoon te stabiliseren, wat zorgt voor betere en gezonde nachtrust.

5. Vermijd een overvolle planning

Er is veel onderzoek en literatuur geschreven over het belang en kracht van open spel. Er moet voldoende tijd zijn voor kinderen om ongestructureerd en zelfsturend te spelen. Het creëren van een ritme en een schema betekent niet dat je elk uur dat je kleine wakker is, gevuld moet worden met gestructureerde activiteiten.

6. Plan ook tijd voor jezelf

Een van de leuke bijkomstigheden bij het maken van een dagelijkse routine, is dat je je tijd efficiënter kunt beheren. Als je je kinderen elke avond in bad stopt, maak dan tijd voor jezelf om bijvoorbeeld een kopje thee (wijn mag ook) te drinken terwijl je bij hen zit.

7. Het zal ook voorkomen dat het ritme ‘uit’ is

Schema’s zijn dynamisch en soms staan ze uit, en dat is helemaal oké. Hoewel sommige dagen een complete chaos kunnen zijn en er echt geen schema lijkt te bestaan, zal er een gevoel van opluchting en troost zijn wanneer je in staat bent om het vertrouwde opnieuw te implementeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
De voordelen van een routine creëren voor je kids
Sluiten