Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 28 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Debby: ‘Als mijn dochter (9) met haar speelt is het altijd foute boel’

De vriendjes van je kinderen, je kunt ze niet zelf kiezen en dat is soms behoorlijk lastig. Niet alle vriendjes en vriendinnetjes zijn namelijk even ‘leuk’. Dat weet ook Debby, want wanneer haar dochter Linde (9) met Saar speelt zorgt dat altijd voor problemen. “Het is zover gekomen dat ze nu alleen nog maar in de woonkamer mogen spelen.”

Debby (40): “Mijn dochter Linde is een leuk en sociaal kind. Dat zegt natuurlijk iedereen over zijn eigen kinderen, maar het is in dit geval écht waar. Ze heeft veel vriendinnetjes waar ze super leuk mee kan spelen en dat levert eigenlijk nooit problemen op.

Naast elkaar in de klas

Op school ging Linde al een tijdje om met Saar, maar nadat ze in de klas naast elkaar kwamen te zitten werd het contact intensiever. Ze gingen meer met elkaar om en speelden vaker na school samen. In eerste instantie was er niets aan de hand, Linde en Saar speelden leuk samen en Saar kwam op mij over als een leuk en beleefd meisje.

Tot die ene keer, Linde en Saar speelden buiten en op een gegeven moment wilden ze een ander klasgenootje ophalen om mee te spelen. Na een uurtje ging ik kijken en zag ik dat meisje naar huis terug lopen. Ik vroeg aan Linde en Saar wat er was gebeurd, maar ze lieten niets los. Behalve dan dat het meisje had gezegd dat ze naar huis moest.

Die avond kreeg ik echter een appje van de moeder van het betreffende meisje. Linde en Saar hadden haar gepest en haar allemaal vervelende opdrachten gegeven onder het mom van het spelletje: ‘doen durven of de waarheid’. Het meisje moest van hun door de modder rollen, in een plas met water gaan zitten en nog meer gekke dingen.

Stevig gesprek

Die avond heb ik met Linde een stevig gesprek gevoerd. Ze gaf aan dat het Saars ideeën waren, waarop ik haar heb uitgelegd dat ze haar eigen grenzen moet stellen en bewaken. Dat ze verantwoordelijk is voor haar eigen daden en dat ze ook ‘nee’ kan zeggen als iemand anders te ver gaat.

Linde leek het te begrijpen, had veel spijt en heeft sorry gezegd tegen het meisje. Maar vanaf dat moment stond mijn radar aan. Dus toen Saar na een tijdje weer kwam spelen lette ik extra op. Tussendoor ging ik even buiten kijken, maar ik zag de meiden nergens. Tijdens het buiten spelen ging Linde blijkbaar veel verder van huis dan ze eigenlijk mag. Iets dat ze normaal, met anderen, nooit doet. Ik was boos, maar vooral ongerust. Dus weer volgde eenzelfde soort gesprek, waarin ik aangaf dat ze ook ‘nee’ kon zeggen tegen Saar, als ze wist dat iets niet mag.

Snoep kopen

Niet veel later kwam Saar weer bij ons spelen, maar nog steeds was ik alert. Daardoor zag ik vlak voordat ze naar buiten wilden gaan dat Linde iets in haar jaszak stopte. Ik nam haar apart en vroeg wat er in haar jaszak zat.

Wat bleek, ze hadden geld uit haar spaarpot gehaald om snoep te gaan kopen. Iets dat ze van mij helemaal nog niet mag. Van binnen kookte ik, maar op dat moment wilde ik dat niet laten merken. Ik ben zelfs nog snoep met ze gaan halen, om ze tegemoet te komen. Wel ging ik die avond opnieuw het gesprek aan met Linde.

Foute boel

Diep van binnen hoopte ik dat het op een gegeven moment bij Linde zou binnenkomen en dat ze ‘nee’ zou durven zeggen tegen Saar. Maar niets bleek minder waar. Onlangs na het spelen met Saar kwam Linde huilend bij me. Ze vertelde dat Saar haar alleen had gelaten in de speeltuin en terug was gekomen met vijf euro. Linde wist niet waar het geld vandaan kwam. Wat ze wel wist is dat er niet veel later een vrouw naar hen toe kwam die vroeg waar ‘het’ voor was, waarop Saar had geantwoord: ‘Voor school!’.

Linde was volledig in paniek en was bang dat die vrouw straks boos op haar zou worden. Op dat moment besefte ik dat het Linde niet zou lukken om zelf tegen Saar in te gaan. Nu is het dus zover gekomen dat Linde en Saar van mij alleen nog maar in de woonkamer samen mogen spelen. Buitenspelen zit er niet meer in, zelfs op haar eigen kamer spelen heb ik liever niet. Want als Linde met haar speelt, is het altijd foute boel.”

5x dit soort vriendjes van je kind heb je liever niet over de vloer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.