Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Mentale gezondheid 14 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

5x dit soort vriendjes van je kind heb je liever niet over de vloer

Als je kind naar de basisschool gaat komt er vervolgens vanzelf een moment dat hij een vriendje mee naar huis neemt om te spelen. Hartstikke leuk en gezellig natuurlijk, maar eerlijk, sommige vriendjes heb je liever niet over de vloer.

Kinderen zijn hartstikke lief, maar soms hebben ze trekjes of gewoontes waar we niet zo dol op zijn. En dan hebben we het niet alleen over onze eigen kinderen. Nee, ook de vriendjes en vriendinnetjes die over de vloer komen kunnen je soms het bloed onder je nagels vandaan halen. En zeker deze types…

Vriendjes en vriendinnetjes die je liever niet over de vloer hebt

Het klinkt misschien hard, maar speelafspraakjes met deze kinderen schuif jij zo lang mogelijk voor je uit.

1. De brutale

Sommige kinderen nemen geen blad voor de mond, en hoewel er niks mis is met eerlijk zijn, is het soms tegen het brutale aan. En dan moet jij dus even op je tong bijten als je bijvoorbeeld hoort: ‘Oh, het is hier niet echt opgeruimd hè’. Oef. Maar ook niet bedanken, of andere brutale opmerkingen kunnen je even met je mond vol tanden doen staan. Nee, dit kindje nodig je niet snel nog eens uit.

2. De zeurkous

‘Mag ik nog een koekje?’ of ‘Mogen we al tv kijken?’ Alle kinderen zeuren weleens, maar sommigen verheffen het naar een nieuw niveau. En ja, misschien kun je het van je eigen kinderen ook net iets beter hebben. Of misschien vind je het makkelijker om je eigen kinderen te corrigeren dan het kind van een ander. Hoe dan ook, een zeurkous heb je liever niet te spelen.

3. De foute invloed

Sommige kinderen zoeken graag de grenzen op, of gaan er net overheen. ‘Dat durf je niet.’ of ‘Doe dan!’ zijn dan veel gehoorde opmerkingen. Deze kids dagen jouw kind uit om stoute, ondeugende of gevaarlijke dingen te doen. En daar zitten we natuurlijk niet op te wachten.

4. De rommelkont

Wat is er nu leuker dan met het speelgoed van een ander spelen? Niks toch! En dat snappen we heel goed. Alleen sommige kinderen trekken werkelijk alles uit de kast. Gooien het overal neer en ruimen het vervolgens niet op. Zelfs niet als je het vraagt. Die komt er dus voorlopig niet meer in. Opgeruimd staat netjes zullen we maar zeggen.

5. De ruziezoeker

Soms wil je kind met iemand afspreken waarvan je eigenlijk al weet dat het niet gezellig wordt. Of het nu gewoon niet helemaal klikt, of dat het aan het kind ligt laten we in het midden. Maar ruzie wordt het zeker. Tijdens een speelafspraakje ben je dan ook meer aan het bemiddelen dan dat ze samen aan het spelen zijn. Geen goed idee dus.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.