Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 13 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Rianne: ’Mijn dochter werd gepest en deed een zelfmoordpoging’

Het is voor ouders moeilijk als je kind gepest wordt. Het verdriet en de pijn die je kind ervaart is immens. Ook Rianne’s dochter werd gepest, ze werd daar zo ongelukkig van dat ze niet meer wilde leven. Ze deed een zelfmoordpoging. “Ik vond haar bewusteloos op haar bed, met allemaal pillen om haar heen”.

“Als klein kind was mijn dochter Francis al een beetje anders dan andere kinderen. Ze was stevig, had een bril en hield van aparte en opvallende kleding. Ik liet haar daarin vrij, want zij vond dat mooi. Het laatste jaar op de basisschool werd ze veel gepest. Gelukkig hield Francis zich sterk en hield zich vast aan het idee dat ze voor een andere middelbare school zou kiezen dan de rest van de klas.

Middelbare school

Het eerste jaar van de middelbare school ging goed. Ze leerde nieuwe kinderen kennen en ze had na een paar weken al een paar vriendinnen, waarmee ze naar school fietste. Ik zag dat ze opfleurde en zelfs weer een beetje kon lachen. Wat was ik blij dat ze niet meer gepest werd. Ook in de tweede klas ging het goed. De cijfers van Francis waren hoog, ze sprak af en toe met een klasgenootje af en ik merkte dat ze goed in haar vel zat.

Pestkop in de klas

In de derde klas kwam daar verandering in, toen een meisje van een andere school in de klas van Francis kwam. Vanaf de eerste dag deed ze onaardig tegen Francis. De vriendinnen van mijn dochter gingen steeds meer met het nieuwe meisje om en lieten Francis uiteindelijk zelfs vallen. Het nieuwe meisje begon Francis te pesten en haar ‘vriendinnen’ werden ook steeds onaardiger tegen haar.

Stiller en teruggetrokken

Thuis merkte ik dat Francis steeds stiller en minder spraakzaam werd. Na schooltijd vloog ze direct naar boven, naar haar kamer. Dat was haar veilige plek. Alleen voor het avondeten kwam ze haar kamer uit. Ik probeerde te weten te komen wat er op school allemaal gebeurde. Helaas wilde ze er weinig over kwijt. Ik sprak er met mijn man over en hij zei dat het wel goed zou komen. We moesten haar gewoon goed in de gaten houden. Toch voelde het voor mij niet goed.

Zelfmoordpoging

Francis was al een paar dagen niet lekker, zei ze. Ze wilde liever niet naar school. Ik ging zoals altijd naar mijn werk, maar rond de lunchpauze voelde ik opeens de drang om haar op te bellen. Ik wilde weten of het wel goed met haar ging. Toen ik na drie keer bellen nog geen contact met haar kreeg, besloot ik naar huis te gaan. Eenmaal thuis riep ik haar naam en toen ik geen reactie kreeg, rende ik gelijk naar haar kamer. Ik vond haar bewusteloos op bed, met allemaal pillen om haar heen. Ik belde direct 112.

Ziekenhuis

De ambulance kwam snel en Francis werd naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd haar maag leeggepompt. Op dat moment kon ik alleen maar huilen. Waarom had mijn dochter een zelfmoordpoging gedaan? Als ik niet naar huis was gegaan, was ze waarschijnlijk overleden aan een overdosis pillen. In het ziekenhuis werd ze na het leegpompen van haar maag in slaap gehouden. Na een aantal uur werd ze wakker en barstte ze direct in tranen uit. Wat had ze gedaan?

Lang traject

Inmiddels zijn we een jaar verder en Francis krijgt psychische hulp. We zijn erg blij met de hulp die zij, en wij als gezin, krijgen. Het is niet alleen heftig voor Francis maar ook voor ons als gezin. Zolang het leven voor Francis nog een strijd is, leven wij in angst.”

Vaak verhuizen niet goed voor kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.