Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Feestdagen 13 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom tweedehands cadeautjes voor je kind een goed idee zijn

De feestdagen komen er weer aan. Tijdens Sinterklaas en Kerstmis kopen ouders vaak nieuw speelgoed voor hun kinderen, maar kan dat nog wel in deze tijd? Het leven is ten opzichte van een paar maanden geleden een heel stuk duurder geworden. Bovendien leven veel mensen nu een stuk duurzamer. Tweedehands cadeautjes voor je kinderen kopen is dan een goedkope én bewuste oplossing. En je maakt er ook nog eens meerdere mensen blij mee.

Niet alleen jij bent namelijk blij dat je iets moois voor een klein prijsje op de kop getikt hebt, ook de verkoper is blij met wat extra geld. En je kind is blij met nieuw speelgoed, want ja, voor een kind maakt het niet uit of het eerst van iemand anders is geweest. Voor je kind is het iets nieuws. Zo blijkt ook uit een speelgoedtest van Marktplaats.

Tweedehands cadeautjes voor je kinderen kopen

Veel mensen vinden tweedehands speelgoed kopen ‘gierig’, ‘vies’ of ‘ongemakkelijk’, zo blijkt uit een speelgoedtest van Marktplaats. Veertien gezinnen werden uitgenodigd en de ouders werd de vraag gesteld of ze tweedehands cadeautjes voor de kinderen zouden kopen. Daar werd dus nogal negatief op gereageerd. Door de ouders dan.

“Het lijkt echt net nieuw”, reageert een van de kinderen wanneer zij te horen krijgen dat al het speelgoed dat ze zien tweedehands is. Op de vraag of ze het erg zouden vinden om iets tweedehands te krijgen reageert een van de kinderen: “Als het maar gewoon leuk is!” Een moeder legt uit: “Ik wil het beste voor mijn kinderen, daarom zit in mijn hoofd dat nieuw beter is.” Uit de speelgoedtest blijkt dat nieuw niet per se beter is voor kinderen en al helemaal niet voor de planeet. Spullen hergebruiken en een tweede leven geven, is juist misschien wel het beste voor je kinderen, want daarmee laat je ook nog eens een mooiere planeet voor ze achter. Is dat niet het grootste (en beste) cadeau wat we onze kinderen kunnen geven?

Hoe koop je tweedehands cadeautjes voor je kinderen?

Je bent vast bekend met de verschillende online marktplaatsen. Daar kun je heel veel mooi tweedehands speelgoed op vinden. Gericht zoeken helpt al veel, want je kan dan goed filteren op wat je zoekt. Ook kan je op afstand filteren, zodat je het misschien zelfs op de fiets op kan pikken. Extra duurzaamheidspunten!

Bekijk de foto’s van de advertentie goed en vergelijk ook de nieuwprijs met de tweedehands verkoopprijs. Vaak krijg je ook nog wel wat van de prijs af. En als je niet vindt wat je zoekt, kun je soms een alert instellen. Dan krijg je een melding wanneer het product wél tweedehands aangeboden wordt. Vergeet ook de good old kringloop niet waar vaak de mooiste spullen te vinden zijn voor heel kleine prijzen.

Ook worden regelmatig speelgoed ruilmarkten gehouden of vintage markten zoals de IJhallen. Een walhalla om tweedehands schatten te vinden. Sommigen maken er een sport van, zoals Jana (moeder van drie): “Ik ben de Vinted Sint dit jaar, ik heb al zo veel tofs gescoord.” Ze laat haar aankopen zien. Een Spiderman pop voor nog geen drie euro en Duplo van Paw Patrol en De Kleine Zeemeermin voor nog geen vijf euro per stuk.

Goed voor je portemonnee en voor de aarde

Redacteur Laurien snuffelt graag het internet af op zoek naar tweedehands parels: “Check de hashtag #preloved of #prelovedspeelgoed op Instagram. Daar vind je vaak mooi open ended speelgoed, houten speelgoed of ruilmarkten. Een sopje erover en het is weer schoon en zo goed als nieuw. Dat soort producten gaan jarenlang mee en kan je zelf ook weer doorgeven of doorverkopen als de kinderen er niet meer mee spelen. Ik vind een goede mix belangrijk, niet alleen voor mijn portemonnee, maar ook zeker voor de aarde.”

En ook met vriendinnen met kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd kan je speelgoed ruilen. Organiseer een gezellige middag waarbij iedereen een aantal stuks speelgoed meeneemt en maak elkaar blij met ‘nieuwe’ cadeautjes. Meteen een fijne bespaartip in deze dure maanden.

Handig in dure tijden! 6 tips om de leukste tweedehands kinderkleding te scoren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.