Kiki Meijer
Kiki Meijer Gezondheid 1 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Dermatoloog Daniel Kadouch: ‘Mensen die bij ons komen, zijn als kind te vaak verbrand’

Op een hete, zonnige dag genieten op het strand samen met de kids. Alleen moet je op die zonnige zomerse dagen extra goed opletten dat je kind niet verbrand. Eén op de drie mensen in Nederland verbrand zich iedere zomer door de zon.

Maar hoe bescherm je jouw kind nou het best? Dermatoloog dr. Daniel Kadouch vertelt hoe schadelijk de zon is en legt uit aan de hand van een aantal tips hoe jij je kind het beste kan  beschermen.

“De zogenaamde term ‘een gezond bruin kleurtje’ is iets waar we vanaf moeten, zegt dermatoloog Daniel Kadouch. Eén op de drie mensen in Nederland verbrand zich iedere zomer door de zon. Vijf of meer verbrandingen door de zon leidt tot een verdubbeling van het risico op het ontstaan van een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker.

Wij als dermatologen zien de huidkanker aantallen dagelijks stijgen. Bewustwording is daarom gewoon écht nodig. Vooral onder jonge ouders van nu is het uiterst belangrijk dat zij zich bewust zijn van het belang van de zon, maar ook zeker de gevaren ervan voor hun kinderen.

Hoe schadelijk kan de zon zijn voor je kind?

De pigmentcellen in de huid van een kind zijn veel minder ontwikkeld en de huid zelf ook. Als een kind zich verbrandt dan is de impact en de DNA-schade in de huid groter dan wanneer een volwassene zich verbrandt.

Kadouch: “Het is een onprettig gevoel, maar de langetermijneffecten kan je pas waarnemen over dertig tot veertig jaar. Dit is terug te zien in de vorm van zonschade, verdachte plekjes, huidveroudering, maar ook huidkanker. Dat zien wij nu veel terug. Ik voel mij als medisch specialist verantwoordelijk om mijn kennis en ervaring te delen zodat we voorkomen dat kinderen verbranden. We moeten allemaal gewoon iets verstandiger omgaan met de zon.”

“Het ontstaan van huidkanker kan worden gezien als een soort opstapelingseffect, een emmer die uiteindelijk overloopt. De zon zorgt ervoor dat je DNA elke keer wordt beschadigd. Wanneer je te vaak en te lang wordt blootgesteld aan uv-straling loop je risico op huidkanker. Huidkanker komt gelukkig bij kinderen bijna niet voor. Maar alle mensen die nu bij ons langskomen zijn vroeger te vaak verbrand of hebben te veel in de zon gelegen.”

Hoe ga je dan wél verstandig om met de zon?

Als dermatologen geven wij drie adviezen:

1. Vermijd de zon tijdens de piekuren

Laat je kind niet tussen 11.00 uur en 15.00 uur met een ontbloot bovenlichaam op het strand spelen. Check de uv-index (zonkracht) voordat je er een dag op uit gaat. Bij een lagere uv-index is de kans dat je kind kan verbranden kleiner.

2. Zorg ervoor dat je kind uv-werende kleren of uv-werende zwemkleding draagt

Het is fantastisch voor de kinderen en het scheelt jou een heleboel insmeerwerk! Kinderen zijn áltijd beter beschermd met een uv-shirt dan wanneer je ze insmeert met zonnecrème. En aangezien je veel minder zonnecrème hoeft te smeren heb je de aanschaf van de UV-kleding snel terugverdiend.

3. Smeer je in

Voor de overgebleven delen van het lichaam die nog ontbloot zijn aan de zon is het essentieel om zonnecrème te smeren. Kies voor een zonnecrème met een SPF boven de 30, maar het liefst 50. Het is belangrijk om je kind om de twee uur in te smeren. Hier haal je de grootste winst uit. Het dragen van een pet en een zonnebril is ook belangrijk. Het beschermt de hoofdhuid en de ogen van je kind.’

Tenue de soleil

Vanuit de urgentie van de stijgende aantallen huidkanker heeft Daniel Kadouch als dermatoloog het merk Tenue de Soleil ® opgericht. Tenue de Soleil ® is hét Nederlands merk voor zonveilige & duurzame UV-bescherming, en is B Corp gecertificeerd.

“Hiermee wil ik naast een verhoogde bewustwording ook direct een oplossing kunnen bieden voor duurzame zonbescherming.

We zijn begonnen met UV-zwemkleding voor kinderen. Ten opzichte van zonnecrèmes die met name beschermen tegen UV B zonnestralen, beschermt UV-zwemkleding tegen 98% van zowel UV A-straling als UV B-stralen. Bovendien is deze oplossing voor ouders praktischer dan continu smeren.

In aanvulling op de UV-zwemkleding hebben we na jaren ontwikkelen afgelopen week onze zelf ontwikkelde natuurlijke SPF 50+ zonnecrème gelanceerd. Dit is de eerste zonnecrème die helemaal 100 procent natuurlijk is, goed smeerbaar is én geen witte waas achterlaat . Het is geschikt voor iedereen in het gezin. Alles in één formule. Uniek aan de zonnecrème is de SPF50+. Dat is de hoogste factor die er bestaat. En kinderen met een gevoelige huid, zoals bij eczeem kunnen deze zonnecrème ook gebruiken.”

https://www.jmouders.nl/verbrand-door-de-zon-handige-weetjes-en-tips/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.