Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 1 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

10x waarom het leuk (én handig) is om grote(re) kinderen te hebben

Je kunt het je misschien niet voorstellen als je naar je schattige baby, peuter of kleuter kijkt. Maar écht; grotere kinderen zijn heel leuk. Om te beginnen slapen ze altijd door. En dat is niet het enige positieve punt.

Grotere kinderen

Er zijn namelijk nog veel meer meer voordelen die kleven aan het hebben van grotere kinderen.

1. Fietsen overal zelf naartoe

Van school, naar voetbal, naar zwemles; je voelt je jarenlang een taxichauffeur. Tot je kind een jaar of tien is en zelfstandig overal naartoe fietst. Opeens heb je weer tijd om ’s middags een boek te lezen. Al kun je pas echt ontspannen als hij weer veilig thuis is.

2. Logeren het liefst elk weekend bij een vriendje

Hoe ouder kinderen worden, hoe meer plezier ze lijken te hebben in logeerpartijtjes. Dit betekent soms een huis vol slungelige tieners die de ijskast leegeten, maar ook avonden dat je – vaak onaangekondigd – kinderloos bent. En dat is soms best lekker.

3. Kunnen boodschappen doen

Iets vergeten bij het boodschappen doen? Je zoon of dochter fietst wel even langs de supermarkt als je het vraagt. Nou ja, misschien hebben ze er niet direct zin in, maar als ze in ruil voor dit klusje zelf ook wat lekkers mogen kopen, zitten ze zo op hun fiets.

4. Kleden zichzelf aan

Word je er af en toe gek van dat je kind iets niet aan wil of niet meewerkt tijdens het aankleden? Als je kind groter is, heb je hier geen last meer van. Hij trekt aan waar hij zin in heeft en voor je het weet wil hij kleedgeld en koopt hij het ook nog zelf.

5. Kunnen echte gesprekken voeren

Kom je met een klein kind niet verder dan; ‘Hoe was het op school?’ en gesprekjes over dagelijkse dingen; met een ouder kind kun je over alles praten en dat is super leuk. Helemaal omdat ze overal een mening over hebben; of het een heftig onderwerp betreft of de laatste showbizz roddel, dat maakt niet uit.

6. Houden je jong

Als je kind naar de middelbare school gaat, is hij al snel op de hoogte van de nieuwste trends op kledinggebied, gadgets en muziek. Zo zie jij ook alles voorbij komen wat hip en happening is en pik je ervan mee wat je bevalt. Sla je de plank mis, dan hoor je dit gelijk; ‘Mam, die sneakers kunnen echt niet meer!’

7. Hebben geen oppas meer nodig

Voor je het weet is je kind op een leeftijd die zo dicht bij de gemiddelde oppas ligt, dat het onzin is om deze nog te laten komen. Bovendien vindt hij het ‘juist relaxed’ om alleen thuis te blijven. Ideaal, want dit scheelt je een hoop geregel en geld. Vind je het geen goed plan om je kind alleen thuis te laten, maak dan gebruik van punt 2.

8. Nemen andere leuke grote kinderen mee naar huis

Een paar kleine kinderen over de vloer hebben, is niet altijd even leuk. Soms is de combinatie niet ideaal en moet je steeds optreden als politieagent of ze weten maar niets te  doen. Een huis vol grote kinderen is veel makkelijker en leuker; ze vermaken zichzelf prima en vullen gezellig het huis met hun gelach en gepraat.

9. Regelen het allemaal zelf

Brood smeren, gymtas klaarleggen, afspraken maken bij de tandarts; oudere kinderen regelen dit allemaal zelf. Oké, dat gaat waarschijnlijk niet altijd vlekkeloos, maar juist daar leren ze van. En gaat het echt mis, dan weten ze je altijd weer te vinden.

10. Hebben grote monden, maar kleine hartjes

Ben je bang dat je al die lieve woordjes en dikke knuffels van je kleintje gaat missen? Maak je geen zorgen; grote kinderen hebben grote monden maar kleine hartjes. Ze zullen misschien minder vaak laten merken dat ze van je houden, maar die megaknuffel die je af en toe krijgt, zegt genoeg.

Deze 10 dingen wil je weten als je (bijna) ouder bent van een puber

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.