Redactie
Redactie Opvoedstijlen 29 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze 5 levensvaardigheden zou ieder kind moeten leren

Voor iedereen die vroeger een penvriend had en les kreeg via een schoolbord in plaats van op een tablet lijken deze dingen heel voor de hand liggend. Maar voor heel veel kinderen tegenwoordig is het dat niet – terwijl deze levensvaardigheden juist zo waardevol zijn.

Dus daar gaan we:

1. Hoe je een envelop adresseert

Geloof het of niet, maar er zijn twintigjaren die geen benul hebben hoe ze een brief op de post doen. Waar schrijf ik het adres, moet er per se een postzegel op, waar vind ik dan een brievenbus? Het lijkt zo voor de hand liggend, maar in een tijdperk waarin bijna alle communicatie per telefoon loopt, is het niet meer zo vanzelfsprekend dat kinderen dit weten.

2. Hoe je iemand belt/de telefoon aanneemt

Vroegâh belde je gewoon je beste vriendin en hield je tot grote ergernis van je ouders uren de vaste telefoonlijn bezet. Tegenwoordig is iemand bellen Een Ding en krijgen jongeren een lichte hartverzakking wanneer iemand opeens belt in plaats van een appje stuurt waardoor ze totaal niet uit hun woorden komen. Yep: zelfs iets simpels als ‘Hallo, met Huppel de Pup’ moet je kinderen aanleren.

3. Hoe je een boodschappenlijstje en zelf wat te eten maakt

Kinderen kunnen rond hun tiende prima zelf een boterham smeren, een schaaltje yoghurt klaarmaken, koekjes bakken en je eraan herinneren dat de melk en eieren bijna op zijn.

4. Hoe ze een handtekening maken

Als een kind nauwelijks meer met pen en papier schrijft, hoe moeten ze dan later ooit een officieel document ondertekenen in iets anders dan bibberige blokletters? Sommige kinderen krijgen nog schrijfles op school, maar als dat niet zo is, is het een goed idee om handtekeningen te oefenen.

5. Voor je kijken

Het is best een treurig beeld: mensen die starend naar hun telefoon een straat oversteken of een gesprek voeren terwijl ze ondertussen een appje sturen. Leer je kinderen af en toe hun telefoon weg te leggen en om zich heen te kijken. Kijk omhoog, voel de warmte van de zon.

Geef je kind mee in het moment te leven. Dan proberen wij dat ondertussen ook wat beter te doen…

https://www.jmouders.nl/vaardigheden-kinderen-kleuters/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.