Redactie
Redactie Opvoedstijlen 29 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

In 7 stappen rituelen en tradities creëren

Hebben jij en je gezin tradities of bepaalde rituelen die echt bij jullie horen? Beide zijn namelijk belangrijk én waardevol voor je gezin. Rituelen, omdat ze rust en regelmaat bieden voor je kind. Tradities, omdat ze iets geven om je op te verheugen en zorgen voor een eigen identiteit. Hoe je ze creëert? Ons stappenplan loodst je er doorheen!

7 stappen om rituelen en tradities te creëren

Kijk eens naar jouw eigen gezin: wat gebeurt er eigenlijk allemaal aan rituelen op een dag? Denk hierbij aan voorlezen, samen ontbijten, altijd dat ene programma kijken… Meer dan je denkt! En dat is absoluut geen sleur. Kinderen hebben hier juist behoefte aan, omdat dit ze een gevoel van veiligheid – en dus ontspanning – geeft. En jou geeft het weer quality time met je kind. Geniet dus juist van die vaste rituelen en houd je er ook aan. Bedenk ook dat rituelen kunnen meegroeien met de leeftijd van je kind.

Rituelen versus tradities

Hoewel rituelen alledaags zijn, geldt dit niet voor tradities. Deze komen misschien maar één of twee keer per jaar voor. Dit kan iets speciaals zijn dat je alleen op de verjaardag van je kind doet of juist op een bepaalde dag in de zomer. Gourmetten, een speciaal ontbijt of dagje naar een pretpark: het leuke is dat de traditie alleen van én voor jullie gezin is. Jullie horen bij elkaar en dat geeft jullie als gezin een gevoel van verbondenheid. En, wie weet bestaat jullie gezinstraditie over honderd jaar nog wel en wordt het steeds doorgegeven aan de volgende generatie. Hoe mooi zou dat zijn!

Zo pak je het aan:

1. Gebruik vaste tijdstippen en volgorden

Tradities en rituelen komen vaak op bepaalde momenten of gebeurtenissen terug. Neem bijvoorbeeld de traditie om te ontbijten met taart als je kind jarig is. Of om tijdens de eerste nachtelijke sneeuwbui van het jaar de kinderen uit bed te halen voor een wandeling door de sneeuw. En daar hoort natuurlijk een beker warme chocolademelk met slagroom bij! Lekker met z’n allen tegen de verwarming aan kletsen over de grote sneeuwpoppen en sneeuwengeltjes die de komende tijd nog gemaakt gaan worden.

2. Houd het klein

Je hoeft niet meteen groots te denken. Het gaat er vooral om dat je iets sámen met je gezin doet, niet hoe groot de activiteit is. En kinderen onthouden juist de kleine dingen. “Mam, weet je nog toen we samen pannenkoeken gingen versieren? Dat was zó gezellig!” Heel simpel eigenlijk!

3. Spreek zo veel mogelijk zintuigen aan

Wat blijft er nu beter in je geheugen hangen dan iets dat alle zintuigen aanspreekt? Denk hierbij aan bepaald eten dat je juist tijdens het ritueel of de traditie eet, zoals de warme chocolade melk na die eerste sneeuwbui. Of bedenk jullie ‘eigen’ liedje die gegarandeerd zorgt voor: “Mam! Dit is ons nummer!” En wie weet verzinnen jullie nog een leuk dansje op jullie nummer…

4. Geef betekenis met symbolen

Maak bijvoorbeeld – samen met je kinderen – een soort familiewapen. Een symbool dat álleen voor jullie gezin staat en voor de kinderen herkenbaar is. Gebruik kleuren, tekeningen of letters die passen bij jullie als gezin.

5. Betrek iedereen bij de traditie

Vooral als je meerdere kinderen hebt in verschillende leeftijden, zullen de rituelen die jij samen met ieder kind anders zijn. Met de één ga je tekenen, met de ander voetballen bijvoorbeeld. Bij een traditie is het juist belangrijk dat je het samen met het gezin doet. Het gaat juist om jullie tijd samen en de eenheid van het gezin. Dus hup, iedereen erbij, ook papa!

6. Houd een traditie speciaal

Voor het slapen gaan je kind voorlezen is een ritueel dat je misschien wel iedere avond samen doet. Bij een traditie is dit juist weer heel anders. Dit doe je bijvoorbeeld maar één keer per jaar op een bepaalde datum. Ga dus niet het hele jaar volplannen met tradities, maar laat je kinderen ook uitkijken naar dat ene familiemoment. Zo wordt het extra speciaal.

7. Bied ruimte aan verandering, aanpassing en spontaniteit

Gaat het ritueel of de traditie niet zoals je van tevoren had gepland? Dat geeft helemaal niets. De uitwerking van beide hoeft heus niet iedere keer tot in detail worden ‘nagespeeld’. Daarnaast worden kinderen ouder en gaan ze daardoor andere dingen leuk vinden. Laat het ritueel of de traditie gewoon met jullie meegroeien!

Bron: Plan-Point

Lees ook: ‘Zó krijg jij een hecht gezin’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.