Sanne Verweij
Sanne Verweij Opvoedstijlen 25 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo kan je het beste opvoeden aan de hand van de persoonlijkheid van je kind

Je hebt vast wel vaker van die goedbedoelde adviezen gehoord, bijvoorbeeld: ‘Werk met het temperament van je kind, niet ertegenin.’ De meeste kenmerken uit de persoonlijkheid van je kind zijn genetisch bepaald en dan kan je als ouder het beste kijken hoe je hierop in kan spelen met de opvoeding.

De opvoeding maakt samen met de persoonlijkheid van je kind en de invloeden van buitenaf wie je kind is. Als ouder kan je niet alles doen voor je kind, maar je kunt wel inspelen op de persoonlijkheid van je kind met het opvoeden.

De persoonlijkheid van je kind

Onder welk type persoonlijkheid valt jouw kind?

Een verlegen, reactief kind

Een verlegen kind zal langzaam wennen aan nieuwe situaties en reactief betekent dat hij soms wat meer aanmoediging nodig heeft om deel te nemen aan activiteiten. Als ouder kun je hem soms een duwtje geven om zich aan te sluiten bij sociale groepen, maar pas dan wel op dat je hem niet overweldigd door buitensporige verwachtingen te hebben.

Een energieke, avontuurlijke kind

Dit kind zit boordevol energie en houdt ervan om in de spotlight te staan. Deze kinderen zijn dol op activiteiten, risico’s en prikkels. Ouders kunnen de chaos van dit kind accepteren en hiermee omgaan door bijvoorbeeld kansen te geven waarop je kind zijn nieuwsgierigheid veilig kan verkennen.

Een laag- reactief kind met veel temperament

Natuurlijk wensen alle ouders ‘precies de juiste hoeveelheid’ reactief en energie, maar in de praktijk is dat niet altijd waar. Een uitdaging voor ouders is vooral dat ze met een energiek en risicovol kind een balans moeten vinden. Ze hoeven de aandacht die hij krijgt niet te verminderen of te ‘temmen.’ Als deze kunderen hun energie niet kwijt kunnen, zullen ze al snel van slag raken of hun energie op minder leuke manieren kwijt kunnen. Ouders kunnen zich daarop voorbereiden door toezicht te houden op activiteiten waarbij veel energie omhoog komt, zoals uitstapjes of sociale gelegenheden.

Een hoog- reactief en erg gevoelig kind

Hoogsensitieve kinderen kunnen sterk en negatief reageren op nieuwe dingen. Ze hebben niet per se weinig energie, ze hebben gewoon een lage tolerantie voor het proberen van nieuwe ervaringen, dat kan ook angst oproepen. Ouders kunnen een duwtje in de rug geven en ze aanmoedigen om moedig te zijn en vermijding te verminderen.

De uitdaging is om omgevingen te vinden die zowel aanvaardbare angst bieden als inspirerende groeimogelijkheden. Ze kunnen het kind een keuze geven voor bijvoorbeeld het kiezen van een sport, maar als dit niet gebeurt kan je zelf een sport kiezen; het gaat niet om het ‘of’, maar op ‘welke’ sport ze gaan.

Verschillende genderidentiteiten ingewikkeld? ‘Maak er niet ons probleem van’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.