Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Opvoedstijlen 13 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

10 dingen die typerend zijn voor de Surinaamse opvoedstijl

Wie denkt aan een Surinaams huishouden, denkt waarschijnlijk aan een warm, gezellig, soms wat luidruchtig maar altijd liefdevol nest. Waar het ook nog eens altijd lekker kruidig ruikt! Wij zetten tien dingen op een rij die typisch zijn voor de Surinaamse opvoedstijl.

Kun jij je hierin vinden?

Surinaamse opvoedstijl

Iedere cultuur heeft zo zijn eigen opvoedstijl, zo ook de Surinaamse. Wie ooit bij een Surinaams gezin op bezoek is geweest, of wie zelf is opgegroeid in een Surinaamse familie, zal het meteen herkennen: het is er ietwat luidruchtig (op een gezellige manier), maar de kinderen zijn uiterst respectvol naar hun ouders toe én het ruikt vaak heerlijk naar exotische kruiden.

Typerend voor de Surinaamse opvoedstijl

Lees en leer.

1. Praat er niet doorheen

Volwassenen praten, kinderen mond dicht. Ieder kind weet dat en anders zullen ze het snel genoeg leren. Een mooi voorbeeld van een stukje typische Surinaamse opvoedcultuur.

2. U

Het aanspreken met ‘u’ is eerder regel dan uitzondering. Dat bewijst maar weer dat beleefdheid in de Surinaamse opvoeding voorop staat. In de Nederlandse opvoedcultuur zijn we er niet altijd helemaal van overtuigd dat volwassenen met ‘u’ aangesproken moeten worden.

3. Gapen

Niet gapen zonder hand voor je mond. Doe maar gewoon niet, kids.

4. Eén blik

Moeders blik. Vaak weten kinderen al met één duidelijke blik van hun moeder of ze zichzelf in de problemen hebben weten te krijgen.

5. Hard werken

Met hard werken kom je er, leren Surinaamse kinderen van jongs af aan. Wellicht omdat hun voorouders in Nederland ook altijd net iets harder hun best moesten doen om een goed leven op te bouwen.

6. Huiswerk

Daarom is ook huiswerk maken altijd een must. Denk er als Surinaams kind maar niet aan om dat te verwaarlozen!

7. Familie

Met de vaak grote families staat er altijd wel iemand voor elkaar klaar. Zo groeien alle neefjes en nichtjes erg close op, en leren de kinderen wat echte familiewarmte betekent.

8. Met twee woorden

Weer een teken van beleefdheid: kinderen zeggen in plaats van ‘’ja’’ vaker ‘’ja, mama’’ of ‘’ja, papa’’.

9. Hulp

Vraagt je Surinaamse moeder of vader om hulp, in het huishouden bijvoorbeeld? Dan is dat niet echt bepaald een verzoek, maar meer iets wat je beter meteen kunt gaan doen.

10. Respect

Ooit wel eens een Surinaams kind zijn ouders horen beledigen of uitschelden? Waarschijnlijk niet, dat kunnen ze beter niet proberen.

Lees hier wat we kunnen leren van de Engelse opvoedstijl.

Dit kunnen we wel (en niet) leren van de Zuid-Amerikaanse opvoedstijl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.