Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 12 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe praat je met je kinderen over diversiteit in andere gezinnen?

Praten met je kinderen over diversiteit in andere gezinnen zorgt ervoor dat je kind opgroeit met een open houding. Open voor anderen, voor andere culturen, andere religies, andere samenstellingen van gezinnen en andere normen en waarden. Door te praten over diversiteit voed je je kind inclusief op.

Het is dus heel waardevol om het gesprek over diversiteit aan te gaan met je kind. Door je ervan bewust te zijn dat er geen bepaalde norm is waar iedereen aan moet voldoen, is ook niets gek of afwijkend. Zo voorkom je vooroordelen en uitsluiting. Bovendien kan je kind ook helemaal zichzelf zijn wanneer ouders open minded in het leven staan.

Kinderen en diversiteit

Ga gewoon het gesprek aan. Leg je kind uit dat we in een kleurrijke wereld leven vol diverse mensen en culturen. Noem eens wat voorbeelden van mensen die jullie kennen die een andere gezinssamenstelling hebben. Door al vroeg te praten over diversiteit met je kind en dit te blijven doen, groeit het ermee op. Je kind zal vast ook vragen hebben, die kun je eerlijk en duidelijk beantwoorden. Ook als je het antwoord even niet weet, kun je dit gewoon zeggen. Misschien kunnen jullie het samen opzoeken of er een boek over lezen of een programma over kijken.

Kinderboeken over diversiteit

Kinderboeken zijn namelijk heel fijn om erbij te pakken wanneer het gaat over kinderen en diversiteit in gezinnen. Lees boeken voor over diverse gezinnen en culturen, zodat je de verschillen makkelijk uit kan leggen en kan laten zien. Fijne boeken zijn Samen hier, Aicha en Fienne vieren Suikerfeest en Julian is een zeemeermin.

Hier vind je meer kinderboeken over diversiteit.

Overeenkomsten en verschillen kun je juist benadrukken. Daar leert je kind veel van. Vertel over gezinnen waar twee moeders of twee vaders wonen en dat de gevoelens die zij voor elkaar hebben hetzelfde zijn als een vader en moeder. Ook zijn er gezinnen waar alleen een moeder of alleen een vader met kinderen is, of gezinnen met een witte of juist zwarte vader of moeder. Benadruk ook dat alles goed is en niets fout, verkeerd of raar, maar dat je van elkaar kan leren.

Vakantie en festivals vol diversiteit

Ook op vakantie kun je gebruiken en verschillen laten zien en ervaren. Natuurlijk zijn er in ons eigen land ook genoeg evenementen om je kind eens mee naartoe te nemen en daar ook uitleg over te geven. Denk aan Pride, maar ook Keti Koti of het Zomercarnaval in Rotterdam.

Sta open voor vragen van je kinderen over diversiteit

Goed voorbeeld doet goed volgen, dus kijk ook kritisch naar jezelf. Hoe reageer je op andere mensen, gezinnen of mensen die ‘anders’ zijn dan jij? Je kind merkt dit op en zal jouw reactie over gaan nemen.

Blijf openstaan voor gesprekken: Diversiteit is een onderwerp dat steeds terug blijft komen naarmate je kinderen ouder worden. Ze zullen meer vragen hebben of juist andere vragen. Blijf openstaan voor gesprekken en blijf leren, zodat je je kinderen kunt ondersteunen bij het begrijpen en waarderen van diversiteit in andere gezinnen en de samenleving.

6x queer kinderboeken over gender en seksuele diversiteit per leeftijdsgroep

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.