Ruth Oei
Ruth Oei Lezen 7 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

15x dit zijn de leukste kinderboeken met diversiteit

Kinderboeken waarin het bange prinsesje wordt gered door de stoere ridder. Of een prentenboek waar elk karakter blank is. Meisjesboeken waar het thema ballet is en bij jongensboeken komt er überhaupt geen ballerina in voor. Maar er is inmiddels een breed aanbod van boeken wat beter aansluit bij de huidige samenleving. Hierbij een selectie van de vijftien mooiste, leukste, grappigste en meest indrukwekkende boeken waarin diversiteit centraal staat.

Kinderboeken voor de leeftijdsgroep tot 6 jaar

1. Sara Snufje en Sara Snufje en de uitvindwedstrijd, beiden door Pip Jones en Sara Ogilvie

In deze twee prentenboeken draait het om Sara Snufje, die niet een poppenwagen, maar haar gereedschapskist overal mee naar toe sjouwt. Sara is altijd op zoek naar zaken, die ze mooier of beter of specialer kan maken. Voor kinderen vanaf vier jaar.

2. Zaza speelt doktertje door Mylo Freeman

Een prentenboek voor peuters vanaf 24 maanden uit de Zaza-serie, waarin een donkergekleurd kindprinsesje de hoofdrol speelt. In dit boek zorgt Zaza voor haar knuffeldieren die misschien een heel klein beetje ziek zijn.

3. Het Lammetje dat een varken is door Pim Lammers

Een interessant prentenboek over een lammetje dat heerlijk in de modder rolt en roept dat hij een varkentje is. Het boek is geschikt voor kleuters vanaf vier jaar en gaat over transgenders, dat op een humoristische manier een actueel probleem bespreekbaar maakt.

4. De Grote Vijf door Bella Makatini

Dani gaat bij zijn opa logeren. Bij opa hangen mooie schilderijen uit zijn geboorteland. Op één schilderij staan vijf dieren afgebeeld. Elke dag vertelt Dani’s Opa over een van de vijf dieren. Een vrolijk prentenboek met veel gekleurde illustraties, voor kinderen vanaf vier jaar.

5. Tellen en rijmen met de familie Muis door Juliette Rosenkamp

Dit boek met kleurrijke illustraties is exact wat de titel zegt: een telboek over muisjes. Maar mama muis is wit, papa muis is donker en de kleine muisjes zijn grijs. Papa zorgt voor de familie. Hij wast en strijkt en doet de boodschappen. En mama rijdt in een grote vrachtwagen en bezorgt pakjes. Voor kinderen van drie tot vijf jaar.

Kinderboeken voor de leeftijdsgroep 6-9

6. Mootje door Hakima Elouarti

Mootje vertelt het verhaal over een Marokkaans meisje dat op avontuur gaat. ‘Het was tijd voor een verhaal dat eens niet gaat over uithuwelijking of het dragen van een hoofddoek’, aldus de schrijfster Hakima Elouarti. Geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

7. De mama’s van Sterre door Gea van Beuningen

‘Juf vraagt of Sterre wil vertellen wat voor werk haar mama doet. Sterre krijgt een rode kleur. Ze vraagt welke mama de juf bedoelt. Alle kinderen lachen. Hoe kun je nu vragen welke mama? Alsof je er meer dan één hebt.’ Een mooi geïllustreerd boek, voor kinderen vanaf zes jaar, waarin veel kinderen van ouders met hetzelfde geslacht zich zullen herkennen.

8. Brown girl magic door Dalilla Hermans

Een prachtig prentenboek voor kinderen van zes tot negen jaar over hoeveel effect vijandige, discriminerende woorden van een wit jongetje hebben op een donker meisje en hoe zij en haar omgeving ermee omgaan.

Kinderboeken voor de leeftijdsgroep 9+

9. De getatoeëerde mama door Jacqueline Wilson

Dol en haar halfzus Ster moeten voor hun aan alcohol verslaafde moeder zorgen; ze doet de gekste dingen en zit onder de tatoeages. Vanaf kinderen vanaf 10 jaar.

10. De jongen achterin de klas door Onjali Q. Rauf

Dit indrukwekkende boek gaat het de negenjarige vluchteling Ahmet die met een geheim rondloopt. Zijn vier beste vrienden willen hem helpen en samen bedenken ze een plan. Een verhaal over de vluchtelingenkwestie verteld vanuit een kinderperspectief. Geschikt voor kinderen van tien tot twaalf jaar.

11. Een cavia en twee moeders door Pieter Feller

Een grappig, spannend en ontroerend kinderboek over de belevenissen van Sep die met zijn twee moeders is verhuisd van het drukke Amsterdam naar een stadje in de provincie. Voor kinderen vanaf tien jaar.

12. De jongen in de jurk door David Walliams

De twaalfjarige Dennis houdt enorm van voetballen, maar ook van meisjeskleding. Hij raakt bevriend met de mooie Lisa. Ze stelt voor dat Dennis verkleed als meisje met haar mee naar school gaat. Geschikt voor kinderen vanaf negen jaar.

13. Mijn broer heet Jessica door John Boyne

In dit hartverscheurende verhaal weet John Boyne transseksualiteit met zorg te belichten en te normaliseren, zonder ook maar ergens belerend te worden. Een prachtig verhaal over liefde, twijfel, en de moed om jezelf te durven zijn. Aangeraden voor tieners vanaf 13 jaar.

14. Eleanor & Park door Rainbow Rowell

Dit intrigerende boek vertelt het verhaal van de twee buitenbeentjes Eleanor en Park. Ze zijn slim genoeg om te weten dat een eerste liefde bijna nooit standhoudt, maar ook dapper en wanhopig genoeg om het te proberen. Een aanrader voor tieners vanaf ongeveer 15 jaar.

15. Cyrus & Farnaz over 7 grenzen door Mark van Waes

Een indrukwekkend boek over de veertienjarige Cyrus, die van de ene op de andere dag samen met zijn moeder zijn thuisland Iran moet ontvluchten. Verstopt in de laadbak van een vrachtwagen vertrekken ze richting Europa. Tijdens hun vlucht ontmoet Cyrus het mysterieuze meisje Farnaz. Voor kinderen vanaf tien jaar.

Last but not least: Ben Brooks

De top 15 is natuurlijk niet compleet zonder de boeken van schrijver Ben Brooks. Verhalen over kinderen die anders durven te zijn, Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes (deel 1 en 2) en Verhalen over jongens die anders durven te zijn, zijn drie boeken uit zijn oeuvre. Ben Brooks vertelt over jongens en meisjes, vrouwen en mannen die zich niet in een hokje lieten plaatsen en de wereld een stukje beter hebben gemaakt. Met als boodschap aan zijn lezers om bovenal het lef te hebben om jezelf te zijn. De boeken zijn zowel geschikt om voor te lezen als voor oudere kinderen om zelf te lezen.

Meer lezen?

Boeken: 6x multiculturele kinderboeken
5 prachtige kinderboeken (en nog leerzaam ook!)
Prentenboeken; heel veel prentenboeken!
Boekentip: kinderboeken met een moderne levensles

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.