Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Opvoedstijlen 10 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit kunnen we wel (en niet) leren van de Zuid-Amerikaanse opvoedstijl

Latijns-Amerikanen staan erom bekend behoorlijk uitbundig, maar ook erg hartelijk en warm te zijn. Dat merk je ook in de Zuid-Amerikaanse opvoedstijl, weet redacteur Maartje Scheffer die zelf in Colombia woont. Zij vertelt ons wat we wél en niet kunnen we leren van de opvoeding van Latinos.

Wie denkt aan een Latijns-Amerikaans huishouden, denkt vast aan een luidruchtig maar gezellig en liefdevol thuis. En dat is vaak ook hoe het in werkelijkheid is!

Zuid-Amerikaanse opvoeding

Onder de Latijns-Amerikaanse opvoedstijl vallen natuurlijk een heleboel subculturen. Ieder land heeft zo zijn eigen gebruiken, opvattingen en methodes als het op opvoeden aankomt. Toch hebben alle Latijns-Amerikaanse landen een hoop in gemeen in het opvoeden van hun pequeñitos.

Dit kunnen we leren van de Latinos over opvoeden

Deze dingen willen wij wel overnemen.

Warm, liefdevol en toegewijd

Omdat veel gezinnen het minder breed hebben op dit continent, is liefde en warmte vaak het meest belangrijke dat ouders hun kind kunnen geven. De hartelijkheid zit sowieso al in de cultuur van de Latinos, en als het om hun kinderen gaat spat de liefde er al helemaal vanaf.

Openbaar voeden is heel normaal

Op de meeste plekken op het platteland of iets uit de stad zitten veel moeders gewoon met hun borst op straat of in hun voortuin hun baby te voeden. In de steden wordt er ook nooit raar van opgekeken als je je kind in zijn behoeftes moet voorzien. Borstvoeding is hier op de meeste plekken erg genormaliseerd.

Streng, maar de kinderen luisteren

Heel normaal als je een Latijns-Amerikaanse moeder fel tegen een kind hoort praten in het openbaar: je wordt er zelf bijna bang van. Maar die felheid en uitbundigheid waarmee ze tegen hun kind praten, zorgt er wel voor dat ze meteen meewerken. Huilende kinderen op de grond in de supermarkt kom je hier zelden tegen.

Opvoeden met de hele familie

In Zuid-Amerika is het heel normaal dat gezinnen dichtbij, of zelfs in huis wonen met hun moeder, schoonmoeder, zussen of broers. Die helpen dan weer allemaal volop mee in het opvoeden en oppassen, als een soort tweede moeder of vader. Het feit dat familie hier altijd voorop staat is iets moois wat ook goed van pas komt in de opvoeding van het kind.

Naar school vanaf vijf of zes jaar

Kinderen gaan niet naar de basisschool vanaf vier jaar, maar pas vanaf vijf of zes jaar. Allemaal net iets meer op het gemakje dus, net zoals de rest van het leven hier. Of dit goed of slecht is, daar zijn de meningen over verdeeld.

Wat we beter niet kopiëren van de Zuid-Amerikaanse opvoedstijl

Dit willen we liever niet overnemen.

Corrigerende tik

In de Zuid-Amerikaanse opvoedstijl wordt de corrigerende tik nog regelmatig toegepast, zelfs in het openbaar. Hier kun je lezen waarom de corrigerende tik in sommige culturen zo geaccepteerd is.

Alleen Spaans

Veel kinderen leren alleen Spaans, tot aan minstens de middelbare schoolleeftijd. Jammer, maar ook wel logisch aangezien het meeste basisonderwijs dat wél Engels aanbiedt veel te duur is voor gezinnen die het niet breed hebben. En dat zijn een hoop gezinnen. Veel ouders uit dit soort gezinnen spreken zelf ook alleen Spaans, waardoor het voor hun kinderen ook daarbij blijft.

Laat naar bed

Vraag aan een gemiddelde Latina moeder hoe laat haar kind naar bed gaat, en je zult waarschijnlijk te horen krijgen dat dat niet voor 9.00 uur is, of wanneer het kind zelf naar bed wil gaan. Ook hele kleine kinderen! Best laat, maar goed: ze worden dan ook pas later wakker.

Aware Parenting: alles wat je wil weten over deze opvoedstijl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.