Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Opvoeden 10 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Om deze reden is rollenspel met je kind goed voor de ontwikkeling

Verkleden, hun favoriete tv-figuren naspelen en doktertje spelen: kinderen zijn vaak gek op rollenspel. Rollenspel houdt in dat je je inbeeldt dat je iemand anders bent en als diegene speelt.  Voor kinderen erg leuk, want zij kunnen goed observeren en begrijpen de wereld om zich heen vaak beter door alles na te doen.

Niet alleen gezellig, maar ook goed voor je kind dus. Waarom is rollenspel goed voor de ontwikkeling van kinderen, en hoe zet je het op de juiste manier in?

Rollenspel met je kind

Door middel van een rollenspelletje krijgt je kleine de kans om de wereld na te bootsen en te oefenen met situaties uit de echte wereld. Met het nadoen van hun favoriete filmfiguren of superhelden wordt de fantasie gestimuleerd en heeft je kind te grootste lol. Je kunt met een rollenspel alle kanten op, en hebt in principe niet veel nodig. Met een paar oude doeken kun je al een cape maken, en af en toe kun je bijvoorbeeld een nieuw doktorssetje of prinsessenjurk aanschaffen, die je vervolgens allemaal in een grote verkleedkist doet.

Voordelen van rollenspel met kind

Dit zijn een aantal grote voordelen!

Probleemoplossend vermogen

Door rollenspel met leeftijdsgenootjes leert je kind goed samenwerken: iemand moet de patiënt zijn, en iemand de dokter, zij moeten uitzoeken hoe ze dat verdelen. Dat stimuleert het probleemoplossend vermogen en het vermogen om samen te werken.

Angsten overwinnen

Weet je dat je kind zenuwachtig is in bepaalde situaties, bijvoorbeeld bij het ontmoeten van nieuwe kinderen, bij de tandarts of in het zwembad? Deze situaties lenen zich perfect om na te bootsen door middel van rollenspel. Zo kan je kind op een speelse manier ontdekken wat hij kan verwachten en kun jij helpen het spannende gedeelte wat weg te nemen.

Je leert je kind kennen en je kind zichzelf

Tijdens een rollenspel kom je vaak veel te weten over je kind. Neemt hij liever de dominante, of meewerkende rol aan? Dan zegt vaak veel over zijn daadwerkelijke persoonlijkheid. Je kunt je kind dan ook eens uitdagen de tegenovergestelde rol aan te nemen, om zijn capaciteiten als leider te ontwikkelen of vice versa. Daarnaast komt je kind er op deze manier achter waar zijn interesses wel en niet liggen.

Grootste plezier

Is je kind verveeld, haal dan die verkleedkist maar tevoorschijn! Rollenspellen doen met jou of de broertjes en zusjes is gegarandeerd speelplezier. Soms zijn ze er wel een uur of langer zoet mee het met jou of iemand anders te doen. Een tevreden en voldaan kind achteraf als resultaat!

Fases in rollenspel

Hoe je kind het rollenspel speelt, is afhankelijk van de leeftijd. Hoe ouder, hoe meer gedetailleerd het spel zal zijn. Het zal beginnen in de peuter- of kleuterleeftijd, wanneer je kind simpele rollen kan aannemen en die op een speelse wijze in zal zetten. Bijvoorbeeld moedertje spelen, doktertje spelen of volwassenen nadoen.

Naarmate je kind ouder wordt zal je merken dat het allemaal een stuk gedetailleerder wordt: je kind zal echt kunnen opgaan in het doen van boodschappen voor de koekjes, het bakken van de koekjes in de speelkeuken, het serveren ervan, en het verkopen of het opeten ervan. Kinderen zullen leeftijdsgenootjes ook gaan corrigeren: de koekjes gaan niet in de pan, maar in de oven: dat heet realistisch rollenspel.

Zo kun je het aanbieden

Rollenspel kun je al vanaf erg jong inzetten. Wist je trouwens dat voorlezen ook een rollenspel stimuleert? Kinderen worden hierdoor namelijk gemotiveerd het verhaal of de figuren uit het verhaal na te bootsen. Naarmate je kind ouder wordt, zal je vanzelf merken dat de interesse in het naspelen van anderen gaat groeien, zo rond de peuterleeftijd. Daarin kun je meegaan op simpele manieren, door bijvoorbeeld van doeken een cape of jurk te maken, of samen iets te knutselen dat past bij het rollenspel.

Helemaal handig is het om een verkleedkist klaar te hebben staan, en die halfjaarlijks aan te vullen met items die passen bij de interesses van je kind. Jullie kunnen ook samen aan de slag de verkleedspullen te knutselen voorafgaand aan het rollenspel.

Niet alle kinderen zijn trouwens weg van rollenspel. Het kan goed zijn dat je kind wel iets wil knuffelen of wil bouwen, maar je vervolgens raar aankijkt als je een rollenspel wilt doen. Dat is ook helemaal oké: de interesses van je kind liggen dan gewoon ergens anders en je kind heeft andere dingen nodig om zich te ontwikkelen. Je kunt het rollenspel nog een paar keer aanbieden, maar als je kind het echt niet ziet zitten, kun je beter energie steken in hetgeen waar je kind wél enthousiast van wordt.

https://www.jmouders.nl/het-beperkte-rollenspel-van-man-en-vrouw/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.