Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Scheiden 9 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat als je kind partij kiest na de scheiding? 5 tips

Scheiden is in geen enkele situatie makkelijk, maar het wordt nog lastiger wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Sommige kinderen zijn na een scheiding geneigd om partij te kiezen voor papa of mama, en de andere zo veel mogelijk te vermijden. Waar komt dat gedrag vandaan, en hoe reageer je erop?

Om het maar even nóg ingewikkelder te maken dan het al was, wil je kind nu niet meer naar jou of je ex-partner na een scheiding. Verre van ideaal, en in sommige gevallen ook erg moeilijk te begrijpen. Toch kan een kind zo zijn redenen hebben, en is de oplossing vaak juist níet om je kind weg te houden bij de ouder waar het niet naartoe wilt.

Gevoel te moeten kiezen

Vaak heeft het alles te maken met loyaliteit van het kind naar de ouder. Soms, als het slecht gaat met één bepaalde ouder, kan een kind meer naar die ouder neigen omdat hij onbewust de zorgrol op zich wilt nemen. Tijdens een scheiding kan er dus ook één ouder zijn die het kind als ‘benadeeld’ ziet, waar het kind dan meer mee op wilt trekken, en met de andere ouder minder.

Kinderen voelen trouwens ook de breuk van verbondenheid tussen hun ouders, waardoor ze voelen dat ze moeten kiezen. Ze kunnen dan ook kiezen voor de ouder bij wie ze voelen het meest te verliezen te hebben. Dat kan ook om kleine dingen gaan, zoals bij wie ze het meeste speelgoed hebben.

Wat doe je als je kind partij kiest voor een ouder?

De volgende dingen zijn in zo’n situatie wijs om te doen:

Wees een luisterend oor

Je wilt natuurlijk weten waarom je kind zich zo gedraagt. Wees daarvoor een luisterend oor, zonder te oordelen. Geef toestemming voor de loyaliteit naar de andere ouder, en corrigeer je kind als het lelijke dingen zegt over je ex.

Zadel je kind niet op met jullie problemen

Ook al zit je partner nog zo fout in jullie relatie of vind je hem of haar niet de beste ouder: zadel je kind hier níet mee op! Dat zorgt voor alleen maar meer last bij je kind. Je kind heeft beide ouders écht nodig, ook al denk jij of je kind van niet.

Houd je groot voor je kind

Een cliché, maar waar. Een kind moet ontslagen worden uit de eerder genoemde ‘zorgrol’ die het voelt te hebben over jou of je ex. Dat doe je door je kind zo min mogelijk op te zadelen met jouw verdriet of problemen.

Probeer een kerngezin te blijven

Hoe moeilijk het ook klinkt, probeer een kerngezin te blijven vormen met je ex-partner en kinderen, ook al wonen jullie niet meer samen. Door elkaar liefdevol en met respect te blijven behandelen en samen naar belangrijke gebeurtenissen van jullie kinderen te komen, krijgt een kind het gevoel dat er minder spanning is tussen zijn ouders. Dat zorgt ervoor dat het kind minder snel partij zal willen kiezen.

Geef je kind de tijd

Soms is het niet zo ingewikkeld als het lijkt. Veel kinderen hebben tijd en ruimte nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Zij zullen in eerste instantie wellicht neigen naar de ouder die in het ‘oude’ huis blijft wonen, of degene bij wie ze weten dat ze de meeste snoepjes of cadeau’s krijgen. Dan is het een kwestie van wennen aan het tweede huis: iets wat zichzelf vaak oplost als je je kind maar consequent blijft brengen naar de andere ouder.

Co-ouderschap na een scheiding: de voors en tegens op een rij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.