Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 14 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Consequent zijn hoeft écht niet altijd en dit is waarom

Het staat in vele opvoedboeken omschreven: wees consequent naar je kinderen toe. Dat betekent dus dat wanneer je de regel hebt dat je kind niets mag eten voor het avondeten, dat vandaag niet mag en morgen niet en dus eigenlijk nooit voordat jullie gaan avondeten. Anders ben je niet consequent.

Is dat vol te houden? Als je het ons vraagt niet, want keer op keer hetzelfde reageren op een bepaalde situatie, wanneer dan ook, is niet vol te houden. Soms is de situatie namelijk net even anders. Dan ben je moe, heb je geen zin in discussies of een huilend kind op de vloer terwijl je aan het koken bent en dan geef je toch even wat kleins te eten. Weg opvoedmanieren, weg consequent zijn…

Waarom zou je consequent zijn?

Jullie maken samen afspraken en daar houden jullie je aan. Consequent zijn zou ervoor moeten zorgen dat je kindje weet waar hij aan toe is, en dan is het ook nog heel handig als je partner net zo consequent is. In theorie makkelijk gezegd, in de praktijk eigenlijk niet te doen. Zo kan een situatie een dag later dus net even anders zijn, je kind kan heel anders reageren op je en je voelt je niet elke dag hetzelfde. En dit zijn precies de factoren die meespelen in het opvoeden van je kind.

Daarbij komt: je maakt het voor jezelf niet makkelijk om elke dag maar weer consequent te zijn en het opvoeden wordt er ook niet veel leuker op. De spontaniteit zakt weg en juist dat is zo leuk aan het opvoeden van kinderen. Dus, maak het jezelf wat makkelijker en wees niet altijd consequent.

Wat kan je dan doen?

Maak duidelijke afspraken met je kinderen en geef daar ook uitleg over. Ook wanneer jullie een keer, eenmalig, een regel ‘overtreden’. En ga een beetje speels met die afspraken om, want de gezichtsuitdrukking van een kindje dat opeens wel een keer op de bank mag springen, op mag blijven of een koekje voor het eten mag is onbetaalbaar.

Lees ook:

Ben je boos op je kind? Deze 9 dingen kun je dan beter niet zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.