Laura Saija
Laura Saija Geld 13 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Het gezinsbudget van Jorien (34): ‘Ik verkocht mijn appartement met twee ton winst’

Hoe gaat ze met haar gezinsbudget om? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders.

Deze week het gezinsbudget van Jorien (34). Jorien woont samen met haar vriend Sjoerd en haar twee kinderen in een nieuwbouwwoning.

Gezinsbudget van Jorien

Vorig jaar verkocht Jorien haar appartement in de randstad, waarmee ze een groot deel van haar huidige woning afbetaald heeft. Sjoerd en Jorien zijn hierdoor bijna hypotheekvrij. Jorien verdient sinds ze zzp’er is aanzienlijk meer dan Sjoerd en werkt daarom ook meer uren dan hij.

gezinsbudget
Bron: J/M Ouders

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen?

“Aan boodschappen geven we maandelijks ongeveer 1000 euro uit, dit kan soms wel een paar honderd euro hoger uitvallen. Op boodschappen bespaar ik nooit, ik rij niet om naar een goedkopere supermarkt en ik let niet op aanbiedingen. Ik heb hier simpelweg geen tijd voor. Ik vind boodschappen doen een klus die zo min mogelijk tijd mag kosten. Ik werk liever in de tijd die ik anders zou besteden aan aanbiedingen zoeken, want dat levert mij op de eindstreep meer voordeel op.”

Hoe veel geld geef je uit aan (kinder)kleding?

“Aan kinderkleding geef ik nu zo’n 150 euro per maand uit. Ik denk dat het een voordeel is dat ik twee jongens heb. Ik vind het namelijk zelf niet zo leuk om voor ze te shoppen, dat is meer praktisch. Voor meiden lijkt me dat veel leuker. Een mini-me aankleden is toch anders dan twee jongens. In dat opzicht zou ik denk ik meer besteden als ik dochters had gehad.”

Hoe veel geef je uit aan uitjes?

“Aan uitjes geven we maandelijks denk ik 500 euro uit. Dat is als we geen weekendje weggaan of iets dergelijks. Soms gaan we een dagje eropuit om een andere stad te verkennen. Met benzine en horecakosten zit je dan al snel over de 200 euro op zo’n dag. We eten in het weekend vaak buiten de deur, dat tikt ook aan.”

Hoeveel geld geef je uit aan speelgoed?

“Speelgoed vind ik een hele onzinnige uitgave. Heel af en toe lopen we de speelgoedwinkel in en dan mogen de kinderen iets uitzoeken. Dit mogen geen belachelijke bedragen zijn, hooguit 50 euro per maand. Ik haal liever speelgoed op Marktplaats en in de kringloop. Je weet namelijk maar nooit hoelang ze ermee gaan spelen en hoe snel het kapot gaat.”

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

“De fietsen van de kinderen waren het duurst. Ik kocht de fietsen voor Fos en Hunter allebei nieuw. Ze kregen beiden een Veloretti, samen kostte mij dat ongeveer 550 euro. Ook kregen ze beiden een nieuwe step van bijna 150 euro. Goede vervoersmiddelen vind ik nou eenmaal belangrijk. Zelf heb ik een bakfiets van meer dan 5000 euro gekocht voor de kinderen. Dat geld was het me dubbel en dwars waard. ”

Hoeveel spaargeld heb je?

“Momenteel sparen we voor een wereldreis. We hebben geluk dat we ons huis bijna afbetaald hebben en dat ik nu meer verdien als zzp’er. Daardoor kunnen we een groot bedrag per maand opzij zetten, namelijk 4000 euro. Na zes maanden sparen zitten we nu op 24.000 euro. De planning is om nog minimaal een jaar door te sparen.”

Wat is jouw beste spaartip?

“Zet een realistisch bedrag opzij dat jij echt kunt missen. Dat bedrag is meestal niet alles wat je per maand overhoudt, want dat zou betekenen dat je nooit ruimte hebt voor onvoorziene kosten. Dan heb je de kans dat je terug moet boeken van je spaarrekening en dat wil je natuurlijk niet.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“Een enorme financiële meevaller is het huis dat ik acht jaar geleden kocht toen ik nog vrijgezel was. Toen ik samen ging wonen met Sjoerd, begon ik met het verhuren van dat huis. Afgelopen jaar heb ik het verkocht met 200.000 euro winst.”

Het gezinsbudget van Jamie: ‘Door de hulp van mijn ouders kunnen Rosie en ik in Amsterdam blijven wonen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.