Laura Saija
Laura Saija Geld 2 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Het gezinsbudget van Anette (34): ‘De elektrische fiets voor mijn dochter was 1500 euro’

Hoe gaat ze met haar gezinsbudget om? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders.

Gezinsbudget van Anette

Deze week het gezinsbudget van Anette (34).

gezinsbudget

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen?

“Met een gezin met twee tieners zijn we gemiddeld 200 euro per week kwijt aan boodschappen. Soms iets meer, soms iets minder. We zijn niet gericht op luxe. We kopen zeker wel eens een goed stukje vlees, maar letten dan op aanbiedingen. Eigenlijk kopen we alles ook van het huismerk van de supermarkt, dan bespaar je een hoop geld.”

Hoe veel geld geef je uit aan (kinder) kleding?

“Per kind geven we 50 euro per maand uit aan kleding. We kopen eigenlijk alleen kleding als het echt nodig is. We gaan niet funshoppen of iets dergelijks. Wel merk ik dat Lianne meer behoefte begint te krijgen aan kleding en kleedgeld. Ze begint een eigen stijl te ontwikkelen. Ik denk dat we haar binnenkort kleedgeld gaan geven.”

Hoe veel geef je uit aan uitjes?

“We geven niet veel uit aan uitjes, we gaan sporadisch uit eten. Dit gebeurt misschien eens in het half jaar. Voor de rest gaan we, als we op pad gaan, het liefst voor gratis uitjes. Het bos in of naar het park. Vroeger hadden we een stuk meer te besteden, Harm werkte toen ongeveer het dubbele aantal uren. We zagen hem eigenlijk nooit. We hadden dus het geld om te besteden aan pretparken en dineren, maar we hadden het gezin niet compleet om het te doen. Liever de tijd met elkaar, dan het geld dat er anders zou zijn.”

Hoe veel geld geef je uit aan speelgoed?

“Gelukkig hoeven we geen speelgoed meer te kopen. Erik wil nog wel eens een game hebben of een voetbal, maar dit zijn zeker geen maandelijkse uitgaven. Als ze met iets anders willen spelen kunnen ze dat ook bij vriendjes en vriendinnetjes doen.”

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

“De fietsen zijn de grootste uitgave. Lianne kreeg een elektrische fiets toen ze naar de middelbare school ging. De school zit een dorp verderop en op deze manier kan ze er makkelijk komen. De fiets was rond 1500 euro.”

Hoe veel spaargeld heb je?

“Op dit moment hebben we 4500 euro op onze spaarrekening staan. We sparen maandelijks voor onvoorziene kosten, zoals een grote beurt bij de garage. Ook voor uitgaven voor de kinderen. Binnenkort krijgt Erik ook een elektrische fiets om mee naar school te fietsen.”

Wat is jouw beste spaartip?

“Geef niet uit wat je over hebt, maar laat het op je rekening staan. Ga niet meer besteden als je geld overhoudt, maar houd het lekker op de bank staan. Uiteindelijk zal er een buffer ontstaan.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“Toen Harm zijn moeder plots overleed, konden we het appartement verkopen. Hij moest de winst verdelen met zijn drie broers en zussen, maar uiteindelijk hebben we toen zo’n dertigduizend euro gekregen. Van een deel van het geld hebben we een camper gekocht, hier gaan we mee op pad in de vakanties. We hebben hier al jaren ontzettend veel plezier van. Omdat we de camper hebben, kunnen we laagdrempelig op vakantie. We blijven vaak in Nederland en koken ons eigen eten. Dan blijft het ook betaalbaar.”

Het gezinsbudget van Dionne (43): ‘We moesten rekeningen betalen van de kinderspaarrekening’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.