Laura Saija
Laura Saija Geld 12 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Het gezinsbudget van Dionne (43): ‘We moesten rekeningen betalen van de kinderspaarrekening’

Hoe gaat ze met het geld van haar gezinsbudget om? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders.

Deze week het gezinsbudget van Dionne.

gezinsbudget

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen?

“Aan boodschappen geef ik ongeveer 800 euro per maand uit. Ik probeer altijd voor gezonde en bewuste keuzes te gaan en ga dan ook liever naar de biologische winkel voor bepaalde producten. Voor de kinderen merk ik dat ik altijd genoeg eten in huis moet hebben. Ze zijn nu allebei tieners en eten als een malle. Dat merk ik wel in de portemonnee, toen ze klein waren aten ze niet zoveel.”

Hoe veel geld geef je uit aan (kinder) kleding?

“Saar is 14 jaar en krijgt van ons 75 euro per maand aan zakgeld en kleedgeld. Het is niet zo dat ze het daar van moet doen. Als ze schoenen of een jas nodig heeft dan ga ik met haar winkelen. Voor Joep koop ik nog kleding, het interesseert hem niet zo wat hij aantrekt.”

Hoe veel geef je uit aan uitjes?

“Vincent werkt door de week veel, maar soms ook op zaterdag en zondag. Als we met z’n allen vrij zijn doen we graag iets leuks. Zo gaan we graag een dagje naar een andere stad om te winkelen en eten. Ook de kinderen vinden dit steeds leuker en gaan graag mee. Natuurlijk ben je dan wel al snel een paar honderd euro kwijt met benzine erbij.”

Hoe veel geld geef je uit aan speelgoed?

“Speelgoed hebben ze gelukkig niet echt meer nodig. Dat betekent wel dat de dingen waar ze nu mee ‘spelen’ steeds duurder worden. De verjaardagsverlanglijstjes bestaan tegenwoordig uit dingen als Ipads, Playstations en betaalde apps. Ze krijgen niet alles wat ze willen, maar een goede telefoon vindt ik zelf wel een must. Vooral voor een tienermeisje dat steeds vaker alleen op pad is. Goed excuus om bereikbaar te zijn.”

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

Dat zal de Iphone voor mijn dochter zijn geweest. Het was niet het nieuwste model, maar toch was hij tegen de 700 euro. Gelukkig gaat hij als ze er voorzichtig meer is wel een aantal jaren mee. Voor Joep hebben we eigenlijk nog niet een heel grote uitgave gedaan, hij heeft nog niks met Iphones. Wel heeft hij het al heel lang over een Playstation, misschien dat hij die voor zijn verjaardag krijgt.”

Hoe veel spaargeld heb je?

Momenteel hebben we zo’n 35.000 euro aan spaargeld. Klinkt veel als ik het zo zeg, maar het zit allemaal opgedeeld in verschillende potjes. De kinderen hebben allebei een spaarrekening van rond de 10.000 euro. Dit is bedoeld voor grote uitgaven en voor als ze straks gaan studeren. De rest zit voornamelijk in potjes voor onvoorziene kosten voor het huis en voor de auto’s. Ook heb ik spaarpotjes voor vakanties,

Wat is jouw beste spaartip?

“Mijn beste tip is niet aan spaargeld zitten, maar ook ons is dat niet altijd gelukt. Vincent heeft ook slechtere tijden gekend met zijn bedrijf. Toen hebben we om rekeningen te betalen geld moeten halen van de spaarrekening van de kinderen. Dat was jammer, maar het kon niet anders. Gelukkig kunnen we het nu weer aanvullen.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“Elke keer als ik mijn auto naar de APK moet brengen zit ik met samengeknepen billetjes te wachten op de uitslag. Eén keer moest ik 1300 euro betalen, dat vind ik dan zo zuur. Vandaar dat ik nu maandelijks spaar voor onvoorziene kosten voor de auto.”

Het gezinsbudget van Valerie (29): ‘Tijdens de lockdowns leefden we van 1500 euro per maand’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.