Lise Steegmans
Lise Steegmans Opvoedstijlen 14 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de voordelen van gentle parenting

Nu ook ouders TikTok hebben ontdekt, floreert de term ‘gentle parenting’. Deze opvoedstijl, waarbij je een kind minder corrigerend en minder directief toespreekt, zorgt voor veel discussie. Immers, moeten kinderen niet gewoon luisteren en doen wat je zegt? Ondanks de kritiek heeft gentle parenting ook een hoop voordelen.

De term gentle parenting is bekend geworden door een bestseller van opvoedexpert Sarah Ockwell-Smith.

Wat is gentle parenting?

In plaats van een dwingend ‘doe je nú schoenen aan’ komt ‘je strikt zelf je veters of mama helpt je’ meer in de buurt van gentle parenting. Deze opvoedstijl is een compromis tussen autoritair ouderschap (waarbij de nadruk ligt op gehoorzaamheid en straf) en een toegeeflijke opvoeding (een opvoedstijl met veel warmte maar weinig regels). De nadruk ligt dus niet op straffen en corrigeren. Maar op het bieden van een keuze en het erkennen en begrijpen van de emoties achter ongewenst gedrag.

Gentle parenting laat zich kenmerken door vier verschillende factoren: empathie, begrip, grenzen stellen en respect. Toch spreekt Ockwell-Smith zelf niet over gentle parenting als een opvoedstijl, maar liever over een verandering in je mindset over opvoeding.

Verandering in mindset

Die mindset houdt in dat je in alle opvoedsituaties empathie toont voor je kind. Je kiest dus voor bewust ouderschap, waarbij je op zoek gaat naar de redenen voor het gedrag. Plus, je werkt samen met je kind om positief gedrag te bewerkstelligen. Er is dus meer aandacht voor de ouder-kindrelatie die gebaseerd is op de eigen wil en keuzes van je kind, in plaats van de eisen en regels van de ouder (zoals bij de autoritaire opvoedstijl).

In plaats van het geven van straf, bangmakerij of boosheid, probeert de ouder het kind te leren wat juist is door een positieve, kalme, geduldige benadering. Dat draagt bij aan het einddoel van gentle parenting: een sterke ouder-kindrelatie gebaseerd op vertrouwen, groei en veiligheid.

Positieve kanten van gentle parenting

Naast de ‘gevaren’ van gentle parenting – ouders zouden de schuld teveel bij zichzelf zoeken, zitten er ook een hoop voordelen aan gentle parenting.

  • Gentle parenting zorgt voor bewust ouderschap.
  • Opvoeders gaan op zoek naar de achterliggende reden voor ongewenst gedrag.
  • Kinderen worden onderwezen in plaats van gestraft.
  • Hierdoor stimuleer je positieve groei en ontwikkeling.
  • Kinderen krijgen duidelijke grenzen en ouders geven een gevolg aan consequenties.
  • Er is sprake van consistent ouderschap.
  • Driftbuien van een kind en woede-uitbarstingen van de ouder worden geminimaliseerd.
  • Gentle parenting omarmd de behoeftes van het kind én van de ouder.

Boekentips

Wil je meer lezen over de voordelen van gentle parenting, tips voor het toepassen van deze opvoedstijl en de ontwikkeling van gentle parenting als mindset? Dan tippen we je deze boeken:

Wil je meer lezen over de bekendste opvoedstijlen van dit moment? Wij zetten er vier voor je op een rij.

Dit zijn de ‘gevaren’ van gentle parenting

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.