Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Geld 14 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo krijg je je jonge kind aan het sparen

Bijna ieder kind heeft een wensenlijstje met speelgoed en andere dingen die hij of zij graag wil hebben. Als ouder wil en kan je lang niet alle dingen geven die ze willen hebben. Het is daarom slim om je kind al op jonge leeftijd te leren sparen. Maar hoe pak je dit als ouder precies aan? Bekijk hieronder wat handige tips.

Wist je dat kinderen die al op jonge leeftijd leren sparen, later minder snel financiële problemen krijgen? Door te sparen leren ze met geld omgaan en de waarde van geld.

Kind leren sparen: hoe doe je dat?

Begin met zakgeld

Begin wanneer je kind vijf of zes jaar is met het geven van zakgeld. Door zakgeld leert je kind de waarde van geld kennen en om te gaan met een beperkt budget. Begin met een bedrag van bijvoorbeeld €0.50 of €1 per week. Wil je kind iets kopen dat €2 kost? Dan leert je kind dat hij daarvoor meerdere weken zakgeld bij elkaar moet sparen. Ook ziet je dochter of zoon dat wanneer het zakgeld is uitgegeven, het weer een week moet wachten op het volgende zakgeld.

Leer je kind sparen voor grotere doelen

Als je kind zeven of acht is, dan is het leerzaam en leuk om te gaan sparen voor grotere dingen. Ze krijgen op die leeftijd waarschijnlijk meer zakgeld, dus is een groter doel makkelijker te bereiken. Wil je kind een bepaald spel voor de Nintendo Switch of heeft je kind een leuk T-shirt gezien? Laat je kind er dan voor sparen. Niet alleen verjaardagsgeld, maar ook het zakgeld kan je kind in een spaarpot doen.

Laat je kind het spaargeld bijhouden

Laat je kind elke keer als het bedrag veranderd het bijhouden. Op die manier kan je kind precies zien hoeveel er in zijn spaarpot zit en zelf uitrekenen hoe lang het nog duurt voordat het doel bereikt is. Je zal zien dat je kind hier erg enthousiast van wordt.

Leer je kind sparen voor tegenvallers

Leer je kind dat er niet alleen gespaard moet worden voor leuke dingen, maar ook voor tegenvallers. Denk aan een spelcontroller die kapot gaat. Het duurt best lang voordat je kind dat geld bij elkaar heeft gespaard van zijn of haar zakgeld. Dan kun je je kind wat extra’s geven als het bijvoorbeeld meehelpt in het huishouden. Of je kunt de afspraak maken als je kind zelf de helft heeft gespaard, jij de andere helft erbij doet. Hierdoor leert je kind dat het niet vanzelfsprekend is, dat ouders alles betalen en dat het moet helpen als hij of zij meer geld nodig heeft.

Help als ouder met keuzes

Kinderen zijn net zo veranderlijk als het weer: het kan daarom zo zijn dat hun spaardoel opeens veranderd wordt. Spaarden ze in eerste instantie voor een nieuw computerspel? Dan kan dat doel zomaar veranderen in een doos Lego of Playmobil. Probeer er als ouder achter te komen waarom het spaardoel aangepast is. Het is het goed om te praten over de keuzes die ze willen maken en waarom. Dit helpt ze nog betere spaarders te worden.

Dit is hoeveel zakgeld je kunt geven per leeftijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.