Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 14 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Mijn kind (8) wil op geen enkele sport, moet ik dit accepteren of kan ik hem dwingen?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Ewa (36) haar dilemma voor: “Mijn zoontje van acht jaar wil op geen enkele sport, maar wij vinden bewegen juist heel belangrijk. Moeten we dit zomaar accepteren of kunnen we ons kind dwingen om te gaan sporten?”

“Sporten was nooit echt een issue in ons gezin, want onze oudste zat nog op zwemles. We vinden sporten heel belangrijk en doen het zelf ook meerdere keren per week. Alleen omdat hij dus nog zwemlessen volgde hoefde hij van ons niet op een andere sport. Die zwemlessen waren wel elke week weer dramatisch. Hij zag er steeds zo tegenop en had helemaal geen zin om dat koude water in te moeten springen. Met veel moeite en tranen haalde hij dan toch na twee jaar zijn A-diploma. Hij wist dat we het belangrijk vonden dat hij in ieder geval verder zou gaan voor zijn B-diploma en eventueel voor C.

Je snapt dat het met zijn tegenzin is gebleven bij een B-diploma, dat hij gelukkig vrij snel haalde. Nu sport hij dus niet meer en zelf vindt hij dat erg relaxed. Het is een jongen die graag op zichzelf is, het liefst sluit hij zich op in zijn kamer met een tablet. Dat keuren we niet goed natuurlijk, dus we bieden hem veel andere opties om te doen. Nu hebben we het ook over sporten gehad, maar hij weigert dus om te gaan sporten. Hij hoeft van ons echt niet op voetbal of een andere balsport, als het maar iets is waar hij blij van wordt en waarbij hij beweegt. Dat lijkt namelijk een beetje het punt te zijn: hij geen geen zin om te moeten bewegen.

Dilemma: kunnen we ons kind dwingen om te gaan sporten?

Het zit ‘m vooral in het moeten, dus hem gaan dwingen om op een sport te gaan heeft waarschijnlijk helemaal geen zin. Aan de andere kant heeft hij dat zetje misschien wel nodig en vindt hij het daarna hartstikke leuk. We hebben hem meerdere sporten laten zien, want hij kent lang niet alle sporten die er zijn natuurlijk. Zelfs supergave ninja-lessen sloeg hij af, terwijl veel kinderen uit zijn klas naar die lessen gaan. Vervolgens hebben we het in de scouting-hoek gezocht, want hij vindt het vaak wel leuk als we een wandeling door het bos gaan maken. Ook dat slaat hij meteen af.

Ten slotte zijn we met hem in gesprek gegaan over wat de reden is dat hij absoluut niet wil sporten. Vooral het ‘iets moeten’ wil hij niet. Hij wil liever niet mee doen in een groot team en hij denkt dat hij bepaalde dingen niet kan. We hebben hem gevraagd wat hij wel leuk zou vinden, maar dat eindigt dan toch elke keer weer met ‘thuisblijven en op mijn tablet spelletjes doen’. We zitten nu dus met een dilemma: accepteren we dit en bekijken we de situatie over een paar weken nog eens? Of kiezen we toch een sport voor hem uit die wij bij hem vinden passen en moet hij dat dan maar even proberen? We hopen dat andere ouders dit herkennen en ons hierin kunnen adviseren.”

Dilemma: ‘Mijn kind (7) plast opeens weer in bed, moeten we weer aan luiers beginnen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.