Julia van Buuren
Julia van Buuren Geld 23 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Zó voorkom je een gat in je hand als ouder, volgens budgetcoach

Alles wordt duurder en dat kan soms best lastig zijn als je meerdere monden te voeden hebt. Kinderen kosten namelijk ‘genoeg’ geld en je wil aan het einde van de maand natuurlijk wel goed uitkomen met je budget. Daarom spreken wij elke week met een budgetcoach, die jou advies geeft.

Budgetcoach Corine Langeveld van Budgetcoach West weet als geen ander hoe jij het beste met je budget om kan gaan.

Wat is vaak de grootste kostenpost?

Op dit ogenblik is de maandelijkse huur of hypotheek het hoogste bedrag voor velen, maar dat geldt niet voor iedereen. “Naast deze grote kostenpost zien wij dat de boodschappen erg duur zijn en dat dit een flink deel opslokt van het te besteden budget”, zegt Corine.

Hoe ga je als gezin verstandig met je budget om? 

Misschien wel een van de grootste uitdagingen als ouder. De meest belangrijke stap in het omgaan met je budget is het kijken naar wat het te besteden budget daadwerkelijk is.

Maak een inkomsten- en uitgaven plaatje

“Het is verstandig om hier echt even voor te gaan zitten. Maak een inkomsten– en uitgaven plaatje en vergeet vooral niet alle variabele uitgaven te noteren. Die zijn, naast de vaste lasten, zeer belangrijk en kunnen van grote invloed zijn”, vertelt budgetcoach Corine.

Als je eenmaal een goed overzicht voor jezelf hebt gemaakt, is het verstandig om je je het volgende af te vragen als je iets nieuws wil kopen.

1. Heb ik het echt nodig?

“Vraag jezelf bij elke aankoop van tevoren af of je het echt nodig hebt. En heb je het nu nodig of kun je het nog uitstellen? En heb je het bovendien nieuw nodig?”, vertelt Corine.

2. Kan ik het tweedehands kopen?

Sommige dingen kun je namelijk bijzonder goedkoop kopen door gebruik te maken van Marktplaats, gratis af te halen of door tweedehands kleding te kopen. Dit is ook nog eens goed voor het milieu.

3. Valt het nog te repareren?

Gooi kapotte apparaten niet direct weg. “Er zijn in veel grote steden reparatiecafés te vinden waar vrijwilligers werken die samen met jou, het apparaat gratis kunnen en willen maken. Of je kunt het zelf doen met het gereedschap en materiaal wat daar aanwezig is”, legt Corine uit.

Kortom, genoeg manieren om je gezinsbudget binnen de perken te houden en met een gerust hart de volgende maand door te komen.

De gezinsuitgaven van Laura: ‘Dit weekend gaf ik 396 euro uit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.