Sanne Verweij
Sanne Verweij Ouders 13 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Eenvoudig de mooiste tweedehands kleding scoren met deze tips

Tweedehands kleding is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt ook nog eens bakken met geld. Een keer in de kringloop neuzen is hartstikke leuk, maar de leukste items vinden kan soms nog moeilijk zijn. Daarom hieronder negen tips om jouw op weg te helpen.

Je bent op zoek naar een rokje voor je dochter of een trui voor je zoon, maar ziet door de bomen het bos niet meer. Er hangt zoveel kleding dat je simpelweg niet weet waar je moet beginnen. Geen paniek, loop deze checklist door en je hebt binnen een paar seconden je hele mandje volgegooid.

Tips om de leukste tweedehands kleding te scoren

Met deze tips, lukt het je zeker!

1. De plek

De eerste vraag is: waar ga je tweedehands shoppen? Sommige boetiekjes zijn specifiek gericht op het verkopen van tweedehands kleding, andere winkels, zoals kringlopen, verkopen ook andere spullen. Je hebt tegenwoordig ook veel vintage winkels, wat je puber dan waarschijnlijk weer leuk vindt, maar die zijn best prijzig. Waar kan je dan het best goedkoop terecht?

Online

Via Vinted of Marktplaats kan je goedkoop kleding kopen. Let wel altijd op de maat, want je kunt dit niet van tevoren passen.

De markt of vlooienmarkten

Op Koningsdag is er in bijna elke stad wel een markt met tweedehands spullen en kleren te vinden. Ook op andere feestdagen is het nog weleens raak, bijvoorbeeld op Eerste Pinksterdag. Hou dit dus goed in de gaten. Ook zijn er vaste tweedehands markten zoals bijvoorbeeld de IJ-hallen in Amsterdam.

Kledingbeurzen of tweedehands kledingwinkels

Vooral in grote steden zijn er veel tweedehands kledingwinkels te vinden. Je kunt zelf oude kleren inbrengen om te verkopen en langskomen om mogelijke nieuwe pareltjes te ontdekken.

Kringloopwinkels

Dit is misschien nog wel de makkelijkste optie: de ouderwetse kringloop. Dit is heus niet alleen een plek voor troep, je kunt hier echt leuke dingen vinden. Ben je naar iets specifieks op zoek? Dan kan je op internet kijken of er een kringloop in de buurt zit die zich richt op wat jij zoekt.

2. Neem de tijd

Nu je hebt bepaald waar je op zoek gaat naar kleding, kun je specifiek gaan zoeken. Loop rustig langs de rekken en ga elk item langs. Meestal zitten de mooiste spullen verborgen tussen de minder leuke.

3. Specifiek op zoek naar

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een rokje voor je dochter is het handig om niet te specifiek te gaan zoeken. Het is wel handig om de broeken over te slaan als je die niet nodig hebt, maar ga niet de kleur en het model van het rokje al bedenken. Dan heb je namelijk veel minder kans dat je het gaat vinden. Door je verbeelding deze ene keer in te perken, kan je positief verrast worden.

4. De maat

De maten in tweedehands kleding komen niet altijd overeen met de daadwerkelijke maat. Daarom kan het handig zijn om, als je voor je kind gaat shoppen, je kind mee te nemen zodat hij de kleding gelijk kan passen. Zie je wel dat dat ene shirtje toch niet zo groot was als er op de maat stond…

5. Naaien

Hier heb je wel tijd voor nodig: mocht iets niet in de juiste maat aanwezig zijn of heb je een leuke broek gezien, maar zijn de pijpen te lang? Dan kan je dit zelf vermaken zodat het wel past.

6. Bij twijfel doen

Weet je nou niet zeker of het wel iets is? Of vind je het printje wel mooi, maar weet je niet goed of je kind het wel mooi gaat vinden? Gooi het dan toch in je mandje zodat hij ernaar kan kijken. Sommige vondsten moet je namelijk aan zien!

7. Bekijken

Let wel altijd goed op wat je koopt. Werkt de rits nog goed? Zitten er geen gaten of vlekken in? Soms kan er nog wat aan gedaan worden, maar soms is het beter om een item dan toch te laten hangen.

8. Mooi!

Ben jij een echte twijfelaar? Dan is dit misschien iets moeilijker: als je een item echt mooi vindt, kan je dat het beste gelijk meenemen. De kans is namelijk groot dat er iemand langskomt, die het wel gelijk meeneemt waardoor jij er net naast grijpt als je ervoor terugkomt.

9. Kom je terug?

Ben je met lege handen teruggekomen? Dat is jammer, maar als je geduldig wacht hangen er zo weer nieuwe items in de winkel.  Ga dus met regelmaat even langs om te zien wat er binnengekomen is.

Groen en duurzaam leven: dé tips voor jou en je gezin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.