Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 23 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Opgebiecht… ‘Ik wil niet dat mijn kind uitgaat’  

In de rubriek Opgebiecht… komt er elke week een moeder of vader aan het woord met iets wat zij willen opbiechten. Of het nou iets is over vroeger, over hun kind of over het ouderschap. Deze ouders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is dat ze iets willen opbiechten.

Deze week spreken we met Pauline (44). Zij wil niet dat haar kind uitgaat. 

“Mijn dochter Laurine is nu bijna zestien en haar vrienden en vriendinnen gaan allemaal uit. Ik zei toen ze veertien was, en al uit wilde, dat het op haar zestiende mocht. Inmiddels is het bijna zover en vind ik het helemaal niets. Ik moet er niet aan denken dat ze uitgaat. 

Wil niet dat kind uitgaat

We wonen in een dorpje aan de rand van een stad. De vrienden en vriendinnen van Laurine gaan allemaal in de stad uit. Alleen soms, eens per maand, is er een feestje in de kroeg van het dorp. Verder gaan ze altijd naar de stad en kijken ze waar ze binnenkomen en waar niet. Ik gun mijn dochter haar plezier, maar ik vind het tegenwoordig ook erg gevaarlijk. 

Veel vechtpartijen

Niet alleen zijn er tijdens avonden uit veel vechtpartijen, ook wordt er geregeld iets in drankjes gegooid. Het lijkt me verschrikkelijk als haar dat overkomt. Wat moet ik in zo’n geval dan doen? Natuurlijk kunnen haar vrienden mij dan bellen, maar wat als hen hetzelfde overkomt? 

Thuis met de deur op slot

Het liefst hou ik Laurine thuis met de deur op slot. Toch weet ik dat dat ook geen zin heeft, want op haar achttiende is ze volwassen en mag ze gaan en staan waar ze wil. Het heeft dus geen nut om haar nog twee jaar thuis te houden. 

Goede afspraken maken

Mijn man weet dat ik liever niet heb dat ons kind uitgaat. Hij is van mening dat ze wel uit kan gaan, alleen wil hij van tevoren wel goede afspraken met haar maken. Denk aan geregeld naar huis bellen of appen. Ook wil hij constant haar locatie hebben, zodat als er wat is, wij direct kunnen komen. En daarnaast wil hij niet dat ze alcohol drinkt. Ze weet dat het onder de achttien niet is toegestaan, maar alsnog komen heel veel meiden en jongens van haar leeftijd aan drank. 

Niet slapen

In het geval dat ik haar laat gaan, dan weet ik nu al dat ik niet kan slapen tijdens de nachten dat zij uit is. Het zal niet makkelijk worden, maar ik moet er denk ik gewoon doorheen. Ik moet haar en haar vriendengroep vertrouwen en hopen dat ze heel thuiskomt.”

Opgebiecht… Ik vind het moeilijk om mijn dochter op het rechte pad te houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.