Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 30 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Advies van de redactie: ‘Mijn dochter (16) wil na het uitgaan alleen naar huis fietsen, maar ik wil dat niet’

Als ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: wat als je kind ‘s nachts alleen naar huis wil fietsen?

De vraag

‘Mijn dochter is zestien en gaat in het weekend regelmatig met vriendinnen uit. Nu wonen wij erg afgelegen en is het dus een behoorlijk stuk fietsen naar de uitgaansgelegenheden. Nu vindt ze zelf dat ze best wel alleen naar huis kan fietsen om half drie ‘s nachts, maar wij willen dat liever niet. De weg is nogal stil en en verlaten en dat vinden wij geen goed idee. Hoe kunnen we dit samen oplossen?’

antwoordAdvies van de redactie

Jongeren van deze leeftijd zien meestal de bezwaren van ouders rond het alleen naar huis komen niet. Dat hoort er ook een beetje bij. Het is begrijpelijk dat jullie vinden dat ze te jong is om op die tijd alleen naar huis te komen via deze route. Wees daar dus heel duidelijk in: dat gebeurt dus niet. Als dat wat jullie betreft vaststaat, is de volgende stap om dat met haar te bespreken. Betrek haar bij het bespreken. Dit stukje staat vast, maar ze mag zelf meedenken over de andere opties en de invulling ervan. Dat willen pubers graag, het geeft ze het gevoel dat ze wat te zeggen hebben en dat ze gehoord worden.

Tips om tot een oplossing te komen

 • Laat haar weten dat jullie er nog eens goed over nagedacht hebben en hebben besloten het nog niet goed vinden dat ze alleen naar huis fietst.
 • Licht kort jullie bezwaren toe en verplaats je ook in haar mening hierover. Zeg dat je die snapt, maar dat jullie het voor nu te gevaarlijk vinden en zelf niet de hele nacht in spanning willen zitten.
 • Bedenk samen nogmaals alle opties die wel goed zijn en schrijf deze op. Een paar ideeën:
  – slapen bij een vriendin die dichterbij woont en fiets samen
  – vriendin slaapt bij jullie en ze fietsen samen
  – één van jullie haalt haar op
  – taxi nemen
  – met een andere ouder meerijden
 • Bedenk samen welke van de opties haalbaar zijn en hoe ze, ook al hebben ze niet allemaal jullie voorkeur, toch uitvoerbaar zijn.
 • Beslis in het gesprek hoe het er vanaf nu gaat uitzien en spreek een periode af om het uit te proberen. Evalueer daarna.

Spreek met haar af dat jullie per week kijken welke van de oplossingen op die avond haalbaar of mogelijk is. Spreek af dat ze bijvoorbeeld 1x per maand met de taxi mag en 1x per maand opgehaald kan worden (in overleg wanneer). De rest moet ze oplossen met bij iemand slapen of iemand bij haar. Zo delen jullie beiden de gevolgen van het ‘niet in de buurt van uitgaansmogelijkheden wonen’. Tenslotte is het jullie keus om haar niet alleen te laten gaan én niet in de stad te wonen, dus zullen jullie voorlopig ook even moeten meedelen in de minder leuke opties (taxi betalen of ophalen). Zo maak je het voor iedereen te doen en moet het vast lukken. Per jaar kun je bekijken hoe jullie erin staan en opnieuw een beslissing nemen.

‘Mijn zoon van 15 wil dat zijn vriendinnetje bij ons blijft slapen. Wat moet ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.