Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 9 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Onze dochter (15) wil tot steeds later uitgaan, laten we dit toe of niet?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Elske (46) haar dilemma voor: “Onze dochter van vijftien wil tot steeds later uitgaan, mijn man en ik hebben hier een andere mening over. Laten we dit toe of niet?”

“Onze oudste dochter heeft altijd al genoten van gezelschap, muziek, feestjes en gezelligheid. Dus geheel in de lijn de verwachtingen is ze ook gek op uitgaan. Nu mag ze af en toe uit met vriendinnen naar feestjes in het dorp. Zoals de kermis en een feestje bij vrienden thuis bijvoorbeeld. Als standaard tijd waarop ze thuis moet zijn hebben we 01.00 uur afgesproken, maar daar houdt ze zich zelden aan.

Nu vind ik dat nog niet eens het ergste, want ze zorgt er altijd voor dat ze met een groepje naar huis fietst. Als dat dan kwart over één wordt, is dat wat mij betreft prima. Alleen de laatste tijd gaat ze steeds vaker uit én probeert ze toch elke keer de eindtijd te rekken. Over hoe vaak ze uit mag gaan hebben we eigenlijk geen regels opgesteld, ervan uitgaande dat dit alleen op de vrijdag- of zaterdagavond zou zijn. Een beetje naïef misschien en ja, we zijn zelf ook jong geweest. Mijn man en ik waren alleen niet van die stappers en gingen af en toe een avondje naar de disco met vrienden. Zeker niet twee keer per week.

In de zomer nog vaker en tot later uitgaan

In de zomervakantie wil ze nog veel vaker, want dan worden er nog meer feestjes in de buurt georganiseerd. Zo lang ze dit naar zichzelf kan verantwoorden in combinatie met haar bijbaan, vinden we dit goed. Echter zijn mijn man, onze dochter en ik het niet eens over de eindtijd. Nu is die dus 01.00 uur, mijn dochter vindt 03.00 uur een betere tijd. Mijn man vindt het ook prima als ze wat later thuiskomt dan de afgesproken tijd, maar ik vind drie uur wel erg laat (of vroeg, net hoe je het bekijkt). Ze is pas vijftien jaar, en ook al wordt ze in de zomer zestien: ik vind haar toch nog erg jong.

Hoe moeten we dit nu oplossen? Ze merkt natuurlijk dat haar vader en ik niet op een lijn zitten, dus daar voelt ze al ruimte. De reden dat ik 03.00 uur (maar ook 02.00 uur) veel te laat is, is omdat ik haar nog te jong vind om dan over straat te gaan. Zelf komt ze met argumenten dat haar vriendinnen ook tot zo laat mogen uitgaan, maar ik weet dat dit niet helemaal waar is. Die ouders ken ik ook en we hebben het er regelmatig over. De meeste ouders vinden 01.00 uur ook een prima tijd en hebben ook wekelijks te maken met dit dilemma.

Dilemma: laten we onze dochter tot later uitgaan of niet?

We willen allemaal het beste voor onze kinderen en ik wil dat mijn dochter geniet van deze leeftijd en het uitgaan. Moet ik dan toch toegeven en haar later thuis laten komen dan voor mij goed voelt? Of moeten we haar wat meer ruimte geven, bijvoorbeeld thuis laten komen tussen 01.00 en 02.00 uur als dat voor haar ook oké is? We willen graag weten hoe andere ouders van pubers hiermee omgaan en hoe dat na elke stapavond afloopt.”

Dilemma: ‘Mijn zoon (17) is van plan de hele zomer niets te doen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.