Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 8 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Ruby (40): ‘Mijn dochter wordt gepest door haar leraar’

Het is de nachtmerrie van iedere ouder. Je kind wordt gepest op school. Ruby (40) kwam er afgelopen jaar achter dat haar dochter Melanie (9) gepest wordt. Niet door klasgenoten, maar door haar leraar. “Hij heeft een keer haar schrift verscheurd en in de prullenbak gegooid omdat ze te veel foutjes had.”

“Vorig jaar heeft mijn dochter een nieuwe leraar gekregen. In het begin leek het goed te klikken en hij was meteen erg populair bij Mel’s klasgenoten. Toch was mijn dochter vanaf het begin niet enthousiast. Dat merk je als moeder natuurlijk meteen. Voorheen kwam ze bijvoorbeeld altijd lachend het schoolplein af en was ze tijdens de autorit naar huis niet stil te krijgen. Na de aankomst van deze nieuwe leraar was haar hele houding anders. Ze was stiller en over het algemeen minder enthousiast.

Mijn dochter was minder enthousiast

In het begin dacht ik nog dat ze gewoon even moest wennen, maar hoe meer maanden verstreken hoe meer ik merkte dat er iets niet pluis was. Ik vroeg mijn dochter dan vaak wat er was, maar kreeg nooit een duidelijk antwoord. Toch gaf ik het niet op en bleef doorvragen. Vond ze de lesstof te moeilijk? Had ze ruzie met haar vriendinnetjes? Ik wist niet wat het kon zijn. Tot het eerste tienminutengesprek.

Ik kreeg meteen een naar gevoel toen ik haar leerkracht ontmoette. Hij kwam niet sympathiek over en leek totaal geen plezier te hebben in het lesgeven. Misschien heeft hij een slechte dag, dacht ik nog. Ik kon me voorstellen dat een tienminutengesprek niet tot zijn favoriete taken behoort. Toch werd zijn houding gedurende het gesprek niet veel beter. Hij was erg negatief over mijn kind en had alleen meer kritiek.

Geen tiran

Eerlijk gezegd geloofde ik er niet veel van. Ik ken mijn dochter door en door. Ze is geen engeltje, maar ze is absoluut geen tiran. Ze vindt rekenen en cijfertjes bijvoorbeeld superleuk, terwijl deze man mij probeerde wijs te maken dat ze tijdens de rekenles zat te klieren. Ik vroeg hem of hij überhaupt iets positiefs te melden had over haar maar toen begon hij te lachen. ‘Iets positiefs over Mel? Wat een grap’, was zijn antwoord.

Bij thuiskomst ben ik meteen naar mijn dochter gegaan en gevraagd hoe zij het contact tussen haar en deze leerkracht ervoer. Tijdens dat gesprek kwam de waarheid boven water. Ze begon meteen te huilen en zei ze gepest werd. ‘En andere leerlingen dan?’, wilde ik natuurlijk weten, maar volgens mijn dochter had hij het op haar gemunt.

In de pauze binnen blijven

Als ze bijvoorbeeld een opdracht niet af had moest ze in de pauze binnen blijven om door te werken. Als ze een antwoord op een vraag niet wist moest ze voor de klas gaan staan. Dan vroeg hij aan de andere leerlingen: ‘Waarom denken jullie dat Melanie niet zo slim is?’ Ook heeft hij een keer haar schrift verscheurd en in de prullenbak gegooid omdat ze teveel foutjes had.

De vader van mijn dochter is Indonesisch, dus mijn dochter heeft Indische roots. Tijdens topografie moest mijn dochter Jakarta aanwijzen op de wereldkaart. Nu wees Mel de Filipijnen aan, in plaats van Indonesië. Haar leraar ging helemaal los en maakte haar met de grond gelijk. ‘Jij als echte pinda moet het toch beter weten’, zei hij zelfs. Haar klasgenoten hebben haar weleens verdedigd. Haar beste vriendinnetje heeft eens gezegd dat hij niet zo onaardig moest doen tegen Mel, maar daar had hij een duidelijk antwoord op: ‘De wereld is hard. Daar moet ze maar aan wennen.

Gesprekken

Inmiddels heb ik meerdere gesprekken gehad met de directeur én met de leraar. Toch heeft dat niet veel geholpen, het is zijn woord tegen het mijne. Volgens hem behandelt hij alle kinderen gelijk en hoort dit bij zijn manier van lesgeven. De directeur was wel erg geschrokken, maar staat ook met zijn rug tegen de muur vanwege het grote lerarentekort. Gelukkig is het schooljaar nu bijna achter de rug en krijgt ze volgend jaar een andere (lieve) juf. Ergens ben ik wel bang dat dit gepest haar blijvend beschadigd heeft, maar dat zal de tijd moeten uitwijzen.”

Aangrijpend en ontroerend: dit zijn de 7 beste films over pesten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.