Julia van Buuren
Julia van Buuren Opvoeden 26 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Loedermoeder of curlingouder? Ontdek jouw opvoedstijl

Ouders; je hebt ze in allerlei soorten en maten. Sommige moeders doen hun best om alles zo perfect mogelijk te laten verlopen, en anderen zijn blij als ze de kinderen überhaupt aangekleed en wel naar school krijgen in de ochtend. Welk type ouder ben jij, een loedermoeder of een curlingouder?

Een loedermoeder is een moeder die niet perfect is, en het huishouden en het opvoeden laat versloffen of daar de neiging toe heeft.

Wat is een loedermoeder?

Een loedermoeder kan een potje maken van de opvoeding van haar kinderen. Kinderen die met verschillende sokken naar school gaan, veel op de iPad mogen en McDonald’s eten. Traktaties kopen in plaats van zelf maken, vergeten de tanden van de kinderen te poetsen of om de was op tijd te doen. Dit is voor een loedermoeder dagelijkse kost. Ondanks dat ze zo haar best doet, lukt het niet om het perfecte plaatje na te streven.

Een loedermoeder staat niet gelijk aan een slechte moeder. Ze komt uit voor haar eigen imperfecties en die van haar kinderen, en omarmt ze. Maar ondanks dat het huishouden soms een zooitje is en ze dit laat verloederen (vandaar de naam), houdt een loedermoeder veel van haar kinderen.

De loedermoeder verkiezingen

De term loedermoeder werd in 2016 in het leven geroepen door drie moeders die tegengeluid wilden bieden. Online waren namelijk veel ‘perfecte’ moeders te zien en dat was volgens de drie moeders (Sharon, Melissa en Pauline) niet de realiteit. Zij willen laten zien dat er in iedere moeder een loedermoeder schuilt.

Inmiddels is er maandelijks en jaarlijks een loedermoeder verkiezing. Daarnaast is er een website en Facebookaccount met meer dan 51 duizend volgers waar #loedermoeder momenten gedeeld kunnen worden.

Wat is een curlingouder?

Een curlingouder is eigenlijk het tegenovergestelde van een loedermoeder. Deze moeders zijn juist overbeschermend en willen alle narigheid waar hun kind mee in aanraking zou kunnen komen, zelf uit de weg helpen. Alle obstakels worden weggeschoven, net zoals bij de sport curling (vandaar de naam).

De curlingouder is, in tegenstelling tot de loedermoeder, vaak perfectionistisch en heeft kenmerken van een controlfreak. Deze ouders hebben alles over voor hun kind, en dat kan soms iets te ver gaan.

Veel angst

Curlingouders hebben vaak zelf veel angst en projecteren dit op hun kind. Ze willen het beter doen dan hun eigen ouders en willen voorkomen dat hun kind dezelfde pijn ervaart als die ze zelf hebben gevoeld. Hierdoor moet alles perfect zijn voor het kind. Maar dit zorgt ervoor dat er vergeten wordt wat belangrijk is voor het kind en wordt het kind niet gehoord.

Stereotypering is van alle tijden

Nu zijn er loedersmoeders en curlingouders, maar stereotypen zijn van alle tijden, ook binnen het moederschap. Hoogleraar sociologie Peter Achterberg legt dit uit: “Er is altijd behoefte geweest om duidelijkheid te creëren over wie je precies bent en wat je plaats is in de maatschappij. Mensen hebben er behoefte aan zich een bepaalde rol aan te meten en daarnaar te gaan leven”, vertelt hij.

De meest effectieve opvoedmethode voor het opvoeden van gelukkige kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.