Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 26 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Gerard vindt het niets dat zijn dochter make-up draagt: ‘Ze lijkt wel 20’

Zoals veel pubermeiden, wil de 14-jarige dochter van Gerard ook make-up dragen. Hij vindt het alleen helemaal niet leuk dat ze dit wil. Er zijn zelfs al meerdere ruzies over ontstaan. “Waarom kan ze niet nog even kind blijven?”

“Als vader van twee dochters dacht ik, dat ik het helemaal onder controle had, tot mijn jongste van veertien van de ene op andere dag ging puberen. Mijn oudste van zestien was heel makkelijk, deed geen gekke dingen en was zich vooral aan het focussen op haar school. De jongste, Floortje, werd in de tweede klas van de middelbare school niet alleen opstandig, ook ging ze opeens make-up gebruiken. 

Met mate

Een beetje make-up is prima, we leven immers in 2024. Een laagje mascara of een lipgloss, dat moet kunnen als meisje van veertien. Maar hoe mijn dochter een aantal maanden geleden naar beneden kwam? Dat kon en kan ik nooit goedkeuren. Ze had volgens zichzelf een YouTube-tutorial gevolgd en wilde met haar gezicht vol make-up naar buiten lopen. Ze werd woest toen ik daar een stokje voor stak. Ze had zelfs nepwimpers op! Ik liet haar direct alles van haar gezicht verwijderen. 

Stiekem met make-up naar school 

Omdat ik elke dag om 6 uur al naar mijn werk ga, zie ik niet hoe Floortje eruit ziet als ze naar school gaat. De laatste weken zie ik haar, als ik thuis ben, met een gezicht vol make-up thuiskomen. Soms heb ik er de energie niet meer voor om er iets van te zeggen, maar soms ook wel. Laatst vroeg ik haar, waarom ze steeds maar weer die hoeveelheid make-up draagt. Waarom kan ze niet nog even kind blijven? Ze lijkt wel 20 met zo’n opgemaakt gezicht. Zij reageert steevast dat ze het mooi vindt en zich zo mooier voelt. 

Niet luisteren 

Ik heb haar vorige week verboden om nog veel make-up te gebruiken. Ik dacht dat het tot haar was doorgedrongen. Lipgloss en mascara, meer niet. Helaas bleek de volgende dag, dat ze niet naar mij had geluisterd. Van mijn vrouw ontving ik een berichtje dat ze in de ochtend weer de deur uit was gegaan met haar gezicht vol in de make-up. Ik was woest. 

Alles weggegooid 

Wie niet luisteren wil, die moet maar voelen, vond ik op het moment dat ik thuiskwam. Ik liep haar kamer in met een grote vuilniszak en gooide daar al haar make-up producten in. Behalve mascara en lipgloss, want afspraak is afspraak. Toen ze thuiskwam brak er natuurlijk een grote ruzie uit. Meerdere dagen sprak ze niet tegen mij. Hopelijk heeft ze nu haar lesje geleerd. Als ze achttien is mag ze haar eigen regels bepalen, maar zo lang ze onder mijn dak woont, bepalen mijn vrouw en ik die.”

Elinah (43): ‘Mijn zoon gaat naar de brugklas en wil geen social media’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.