Sanne Verweij
Sanne Verweij Opvoedstijlen 20 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Het effect van de hoeveelheid tijd die je met kinderen doorbrengt

Sommige ouders maken zich zelfs op werk nog druk dat ze niet genoeg tijd met hun kind spenderen. Het kan als een groot probleem voelen, dat je maar niet loslaat. Nu blijkt dat, voor het opvoeden van succesvolle kinderen, de kwaliteit van de tijd die je doorbrengt met je kind zwaarder meeweegt dan de hoeveelheid tijd.

“Het gaat om de kwaliteit van de relatie die jullie hebben en de kwaliteit van de dingen die jullie doen”, vertelt Klein aan CNBC Make It. Onderzoek onderbouwt dat: er is geen verband tussen de hoeveelheid tijd die ouders doorbrengen met hun kinderen tussen de drie en elf jaar en het succes van kinderen later in hun leven.

Succesvolle kinderen

Wat kun je dan wel doen om je kind succesvol te laten worden in het leven? Volgens Klein kun je het beste focussen op de connecties die je maakt als je tijd met je kinderen spendeert. Dat is namelijk de sleutel om ze te laten opgroeien tot zelfverzekerde en gemotiveerde volwassenen. “We willen dat onze kinderen gemotiveerd in het leven staan. Waar ze ook willen werken, of dat nou de zakenwereld, de kunstwereld of iets totaal anders is, dat moet voortkomen uit interne motivatie.”

Zo voed je succesvolle kinderen op

Vind kleine momenten om samen tijd door te brengen

Je kinderen tellen heus niet alle minuten of uren die je op werk zit. Integendeel, ze beoordelen je juist op de tijd die je wel thuis bent. Klein: “Is dit iemand die naar me luistert, op me reageert, die me steunt en plezier met me heeft? Heb ik een ouder die naar me luistert en me niet veroordeelt? Tijdens drukke periodes op werk of op reis kun je nog steeds aan jullie band werken, alleen in kleinere hoeveelheden.

Als je doordeweeks alleen een half uur over hebt om tijd door te brengen met je kind, hoeft dat geen groots evenement te zijn. Je kunt je kinderen knuffelen wanneer ze wakker worden en je kunt het ontbijt neerzetten. Daarnaast kan je ze eraan herinneren: ‘Ik zie jullie weer bij het avondeten, ik kan niet wachten om dan over jullie dag te horen.’”

Less is more

Als je dan tijd hebt om met je kinderen door te brengen, hoeft dat niet groots uitgepakt te worden. Kinderen willen gewoon bij je zijn; bij je op schoot zitten, samen een boek lezen of wat voetballen in de achtertuin zijn al een aantal mooie momenten. Een spannende dag kan juist zorgen voor meer stress bij jezelf en bij de kinderen, waardoor je minder tijd hebt voor de emotionele band die je juist wil versterken.

Je kan je afvragen of je kind het bij een groot evenement naar zijn zin heeft. Klein: “Wat is zijn favoriete onderdeel van de dag geweest? De autorit daarheen, als hij liedjes met je zingt of het rondrennen over het park op zoek naar de juiste attractie? Kinderen willen gehoord en gewaardeerd worden door hun ouders. Dat betekent dat ze willen dat je ze accepteert zoals ze zijn.” Natuurlijk kan groots uitpakken leuk zijn, maar soms is less more voor kinderen.

Let op het gedrag van je kind

Als je kinderen te weinig tijd met je besteden, zullen ze dat laten merken in hun gedrag. Bij jongere kinderen kun je dit zien in driftbuien, het gooien met speelgoed of het slaan van broers of zussen. Ook kan een kind zich terugtrekken als ze niet het gevoel hebben dat je genoeg aandacht aan hen besteedt. Dit kan zelfs gebeuren als je wel de hele tijd thuis bent, maar je niet genoeg ‘aanwezig’ bent, door bijvoorbeeld de hele tijd op je telefoon te zitten.

Kinderen willen meer tijd doorbrengen met hun ouders en deze 20 activiteiten doen ze het liefst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.