Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 20 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Nynke (45): ‘Mijn tieners gunnen elkaar niets’ 

Nienke was zo blij dat ze twee dochters kreeg. Ze had dan ook niet verwacht dat de twee zoveel strijd zouden krijgen. “Mijn tieners gunnen elkaar niets. Ze zijn niet blij voor elkaar, en zijn allesbehalve aardig. Ik ben deze hele situatie zat”.

“Mijn dochters Senna en Eva schelen twee jaar. Senna is nu zestien en Eva veertien. Totdat Senna acht was, konden ze goed met elkaar opschieten. Ze speelden samen met poppen, met Lego en deden vaak spelletjes. Mijn man en ik zeiden geregeld tegen elkaar dat we het zo fijn vonden, dat ze elkaar hadden én dat ze zo lief voor elkaar waren. Helaas duurde dat niet lang.


Verschillende fases

Vanaf het moment dat Senna acht jaar was, kregen ze vaker ruzie en discussies. Mijn man en ik vonden het jammer om te zien, maar dachten dat het gewoon een fase zou zijn die snel weer over zou gaan. We zijn nu acht jaar later en het is alleen maar erger aan het worden. Ze lijken ook echt een hekel aan elkaar te hebben. Ik vind het zo ontzettend jammer.

Gunnen elkaar niets

We weten dat pubers altijd wat heftiger reageren dan kinderen in andere fases, maar dit is wel héél heftig. Ze gunnen elkaar helemaal niets meer. Heeft Senna een goed cijfer gehaald op school? Dan zegt Eva dat het haar totaal niet boeit. Heeft Eva een wedstrijd gewonnen met hockey? Dan draait Senna met haar ogen en loopt weg. Hoe kan het nu zo zijn dat ze ooit zo close waren en zich nu niet interesseren in elkaars leven?

Weekend weg

Laatst gingen we een weekend met z’n vieren weg en hadden we twee hotelkamers geboekt. We hoopten dat ze daar weer een beetje in contact met elkaar zouden komen. Dat moest wel als ze met z’n tweeën op een kamer lagen. Tenminste, dat zou je denken, toch? Maar helaas was dat niet zo. Ze hebben tijdens het weekend bijna geen woord tegen elkaar gezegd.

Gesprek aangaan

Steeds vaker proberen we het gesprek met ze aan te gaan. We hebben maar een kleine familie en een klein gezin en het is jammer dat het op deze manier gaat. Als we vragen hoe we de band tussen hun kunnen repareren, dan wordt er gezegd dat er niets aan de hand is, dus dat de band ook niet beter hoeft te worden. Toch ben ik van mening dat dit niet waar is. Er is wel degelijk iets aan de hand.

Gezinstherapeut

We staan nu op het punt om een gezinstherapeut in te schakelen. We hopen op die manier dat de band tussen onze twee tieners zal verbeteren. Hopelijk kunnen we over tien jaar terugkijken en lachen over deze situatie, maar nu we er middenin zitten is het alles behalve lachwekkend. Het is erg triest.”

Elvira (42): ‘Mijn dochter (16) gaat met foute jongens om’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.