Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 22 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Diede: ‘Ik ben altijd jaloers op andere moeders’

Iedereen is weleens jaloers, maar wat als jouw jaloezie je dagelijks in de weg zit en je er zelf doodongelukkig van wordt? Diede* (36) vertelt hoe ze dat ervaart.

“Laat ik vooropstellen dat ik weet hoe gezegend ik ben. Ik heb twee mooie gezonde kinderen, van vier en zes jaar oud, en ben gelukkig getrouwd. Mijn man heeft een goede baan, waardoor ik het me kan ‘veroorloven’ om niet te werken en ik me volledig kan focussen op onze kinderen en ons gezin.

Ieder dubbeltje omdraaien

Heel iets anders dan de situatie waarin ik zelf ben opgegroeid. Ik kom namelijk uit een gezin met vijf kinderen en een alleenstaande moeder, die altijd moest werken, en ieder dubbeltje om moest draaien. Iets nieuws kreeg ik nooit, ik liep standaard in de kleding van mijn oudste zus, die ook al door mijn andere zussen gedragen was.

Het was een warm gezin, aan liefde geen gebrek. Maar veel materiële bezittingen hadden we niet. Toen al wist ik, als ik later kinderen krijg, wil ik ze dat wel kunnen geven. En nu, dertig jaar later, kan ik dat.

Toch ben ik niet gelukkig, want ik ben eigenlijk altijd jaloers. Op mijn vriendin met een groter en mooier huis. Op mijn schoonzus die een dure auto koopt. Op mijn nicht die opeens rijk is door Bitcoins. Op de moeders van vriendjes en vriendinnetjes van mijn kinderen die altijd merkkleding dragen. En op al die moeder-influencers die ik volg op Instagram.

Buitenwereld

Het gevoel van altijd meer willen knaagt constant aan me en continu ben ik bezig met de buitenwereld. Wat zou die moeder op het schoolplein van me denken als ik geen super hippe bakfiets heb? Is mijn huis wel groot genoeg? Zijn mijn schoenen wel duur genoeg?

En als ik dan zie dat de buren gaan verbouwen, wil ik dat ook. Als ik zie dat de dochter van mijn vriendin dure nieuwe schoenen draagt, wil ik die ook kopen voor mijn dochter. Vaak doe ik dat dan trouwens ook. Ik koop veel dure spullen voor mijn kinderen. Maar daarmee verdwijnt het gevoel van jaloezie maar heel even. Want al snel is er weer iets anders waar ik jaloers op ben.

Steek van jaloezie

Het stomme is dat ik rationeel heel goed weet dat ik het hartstikke getroffen heb en dat ik super blij en gelukkig moet zijn met alles wat ik heb. Omdat ik er zo mee zit heb ik het weleens opgebiecht aan mijn man en aan een paar vriendinnen, maar die begrijpen het niet. Ik hoor dan steevast: ‘Diede, je moet niet zo zeuren en wat tevredener zijn met wat je hebt.’ Toch lukt het me niet om dat ook écht te voelen, dat vind ik heel lastig. Zelfs al zeg ik het nog honderd keer tegen mezelf. Het helpt niets. Want als ik dan een moeder zie met een mooie dure tas, voel ik toch weer die steek van jaloezie.”

Wil jij ook (anoniem) een bijzonder verhaal delen? Stuur een mailtje naar [email protected]

*De naam Diede is om privacyredenen gefingeerd, de echte naam is bekend bij de redactie.

Is een van je kinderen jaloers op de ander? Zo ga je daar als ouder mee om

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.