Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 21 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Help! Mijn kind van 10 zit in een groepsapp met zijn klas

Redacteur Lisa van den Akker vroeg zich al een tijdje af wanneer het zou gebeuren dat haar zoon (van tien) in een groepsapp met zijn klas zou belanden. En een paar weken geleden was het dan zover. Een klasgenoot maakte op WhatsApp een groepsapp aan voor de hele klas. Oh jee, dacht ze, als dat maar goed gaat.

De wereld waarin onze kinderen opgroeien is niet meer hetzelfde als de wereld waarin wij zelf opgroeiden. Dat is een feit, en dat is niet erg. Maar het stelt ons als ouder wel voor nieuwe vraagstukken. Hoe ga je er bijvoorbeeld mee om als je kind in een groepsapp zit met zijn klas? Uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid blijkt dat tweederde van de kinderen tussen de negen en dertien jaar actief is in zo’n groepsapp met de klas, dus grote kans dat jouw kind er daar ook een van is.

Groepsapp met de klas

Terug naar de groepsapp van mijn zoon. Binnen een minuut of tien waren alle 28 leerlingen uit mijn zoons klas toegevoegd aan de groepsapp. En binnen nog eens tien minuten had hij de eerste honderd (!) berichtjes binnen. Voornamelijk foto’s en memes. Help!, dacht ik, wat moet ik hiermee?

Grove inhoud

Ik besloot samen met mijn zoon de appjes te bekijken, zodat ik een beetje zicht had op wat er werd gestuurd. Er zaten grappige dingen tussen, maar ook hele grove en soms gewoonweg vreselijke dingen. Dingen die mijn zoon van tien echt niet hoorde te zien in mijn ogen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over gewelddadige dingen, maar ook over “grapjes” over Anne Frank. Iets waar mijn maag van omdraait. Uit het onderzoek van Netwerk Mediawijsheid blijkt dat twintig procent van de kinderen weleens berichten voorbij ziet komen die ze liever niet hadden gezien. Denk hierbij aan gewelddadige video’s, blootfoto’s of onaardige berichten.

Ik besprak daarom mijn zorgen met mijn zoon, vroeg of hij begreep wat de memes betekende en waarom zoiets helemaal niet leuk is. Gelukkig leek hij het te begrijpen en verwijderde hij die foto’s voor zichzelf.

Meekijken als ouder

Ik sprak met hem af dat we af en toe samen de app zouden doornemen zolang hij op de basisschool zit. Dat vindt hij gelukkig prima. En ik ben niet de enige ouder die met haar kind meekijkt. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de helft van de ouders met hun kind meekijkt in de groepsapp.

Pesten

Iets wat ook uit hun onderzoek bleek, is dat er regelmatig kinderen gepest worden via de groepsapp. Eén op de vier kinderen zegt weleens mee te maken dat er kinderen gepest worden in de groepsapp. En meer dan de helft heeft soms ruzie op WhatsApp omdat een berichtje verkeerd overkomt.

Regels

Inmiddels is bij mijn zoon (en de rest van de klas) het ‘nieuwe’ eraf, en is het iets rustiger in de groepsapp. Toch heb ik hem geadviseerd om de groepsapp op stil te zetten, en hem op het hart gedrukt om vooral zelf niet te spammen of grove dingen door te sturen. Dat heeft hij beloofd. Dus terwijl ik met een schuin oog meekijk, hoop ik dat dit zo goed blijft gaan.

Ben je bang dat je kind zich laat beïnvloeden door leeftijdsgenoten? Lees dan het advies hiervoor van ons J/M Ouders-panel.

5 soorten ouders in de WhatsApp groep van de klas, welk type ben jij?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.