Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouderschap 16 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

DigiD aanvragen voor je kind: waarom en hoe doe je dat?

Sommige gegevens van je kind kun je alleen bekijken met een DigiD. Daarmee krijg je bijvoorbeeld inzicht in bepaalde financiële zaken (bijvoorbeeld bij het openen van een bankrekening voor je kind), studiezaken, gezondheidszorg en overheidsdiensten zoals het aanvragen van een paspoort. Een DigiD aanvragen voor je kind is dan ook aan te raden, zelfs al voordat het achttien jaar is.

Hoe je dit aanvraagt en waarom het zo handig is om een DigiD voor je kind te hebben, dat lees je hier.

Wat is een DigiD?

DigiD staat voor Digitale Identiteit. Het is een soort online paspoort waarmee je laat zien wie je bent. Je kunt ermee inloggen op verschillende websites van de overheid, zoals de Belastingdienst, maar ook bij je gemeente. Je DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en is beveiligd met een wachtwoord. Met je DigiD heb je toegang tot je persoonlijke gegevens, daarom is het belangrijk om de inloggegevens geheim te houden.

Waarom zou je een DigiD aanvragen voor je kind?

In sommige gevallen is het noodzakelijk om een DigiD voor je kind aan te vragen. Bijvoorbeeld voor de volgende situaties:

  • Ziekenhuis: afspraken in het ziekenhuis worden digitaal verstuurd en staan in een online patiëntenportaal. Ook vind je daar alle informatie over de gezondheid van je kind. Je kunt alleen inloggen met een DigiD van je kind. Ook afspraken bij de huisarts, recepten en vaccinatiegegevens vind je hiermee terug.
  • Studie: gaat je kind studeren, dan is een DigiD nodig. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van studiefinanciering, het inzien van studieresultaten en om je kind in te schrijven bij een studie.
  • Geldzaken: is je kind oud genoeg voor een eigen bankrekening? Dan is een DigiD ook nodig om deze zaken online te kunnen regelen.
  • Overheid: voor zaken bij de gemeente, zoals het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart, voor de belastingdienst of toeslagen is allemaal een eigen DigiD van je kind nodig.

DigiD aanvragen voor je kind

Kinderen jonger dan veertien jaar kunnen samen met (een van) de ouders of voogd een eigen DigiD aanvragen. Dit doe je bijvoorbeeld heel makkelijk online via de DigiD-website of via de DigiD-app. Kinderen vanaf veertien jaar vragen zelf een DigiD aan, ook via de website of app. Voor die aanvraag heb je het burgerservicenummer van je kind nodig, het woonadres en een mobiel telefoonnummer.

Na het aanvragen van een DigiD voor je kind ontvang je binnen een paar werkdagen een brief met een activeringscode van de DigiD. Die vul je in op de website van DigiD of de DigiD-app en vervolgens maak je een eigen wachtwoord aan en kun je inloggen op websites van de overheid met je DigiD.

DigiD activeren via de website

Vul op de website van DigiD je de gebruikersnaam en het wachtwoord van je kind in. Vul eventueel de sms-code in als daar om gevraagd wordt. Vervolgens vul je de activeringscode in.

DigiD activeren via de app

Wanneer je de DidiD-aanvragen via de app hebt gedaan, dan vul je hier de activeringscode in. Belangrijk om te weten is dat bij een aanvraag via de app, je geen gebruikersnaam en wachtwoord hebt. Dit komt omdat je account in dat geval alleen gekoppeld is aan de DigiD-app. Mocht je niet meer bij de app kunnen, dan moet je een nieuwe DigiD aanvragen.

Dit is de perfecte leeftijd om je kind te leren wat de waarde is van geld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.