Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 3 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Onze buren klagen over onze kinderen als ze buitenspelen. Wat moet ik doen?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Els (35) haar dilemma voor: “Onze buren klagen over onze kinderen als ze buitenspelen. Wat moet ik doen?”

“Mijn man en ik hebben twee zonen van 9 en 7 jaar. Het zijn enorm leuke, creatieve en energieke jongens, die absoluut geen kwaad in zich hebben. We wonen in een leuk dorp, in een straat waar een paar kinderen wonen, maar niet heel veel. Gelukkig is dat geen probleem voor onze jongens, af en toe spelen ze samen met hun buurkinderen, maar vaak vermaken ze zich prima met z’n tweetjes.

Nooit klachten

Ze houden allebei van voetbal en trappen dan ook regelmatig samen in onze straat een balletje over. Ook bedenken ze soms hun eigen spelletjes, ze houden er gewoon van om bezig te zijn. Ik heb nooit eerder klachten gehad van onze buurt over onze kinderen en ik hield ook altijd echt wel in de gaten of ze zich netjes gedroegen of niet.

Sinds een half jaar hebben wij nieuwe buren. Op het eerste gezicht leken het hele aardige mensen: een echtpaar rond de vijftig jaar, zonder kinderen. Maar de laatste twee maanden hebben ze al een paar keer voor de deur gestaan, ze vinden dat onze kinderen te veel lawaai maken en geen rekening houden met anderen.

Kinderen moeten kunnen buitenspelen

Mijn man en ik verbazen ons daarover. Als wij binnen zitten, hebben wij helemaal geen last van onze kinderen. Natuurlijk horen we ze wel eens, maar ik vind dat dat moet kunnen als kinderen buitenspelen, zolang het niet storend is of ze overlast geven. En dat vinden wij absoluut niet het geval. Dat zeiden wij ook tegen de buren, maar zij blijven erover klagen.

We hebben het aan onze andere buren gevraagd, maar zij zeggen dat ze nooit last hebben van onze kinderen. En geloof me, als onze kinderen echt overlast geven, ben ik de eerste die er wat van zegt tegen ze. Maar dat is niet zo. Zeker nu het winter is en de jongens al niet elke dag buiten komen vanwege het weer, gun ik het ze juist als ze lekker naar buiten kunnen en even hun energie kwijt kunnen.

Dilemma

Er is een leuk speelplekje in onze straat, in de straten hier in de buurt is dat niet zo. Ik wil ze dus ook niet het halve dorp over sturen om even samen te voetballen of te spelen. Toch weet ik niet zo goed wat ik moet doen. Ik wil dat mijn kinderen gewoon kunnen spelen als zij daar zin in hebben, maar ik wil ook geen echte ruzie met onze buren. Wat moeten we doen?”

Buitenspelen in de winter? Met deze 6 tips krijg je jouw kind gemakkelijk de deur uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.