Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 24 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Mijn dochter komt altijd overal te laat, moet ik haar nu steeds helpen herinneren aan afspraken?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Dennis (40) zijn dilemma voor: “Mijn dochter is nu vijftien en zou dus wel zelfstandig moeten zijn in bepaalde dingen, helaas komt ze altijd en overal te laat. Moet ik haar nu steeds helpen herinneren aan haar afspraken?”

“Met vier kinderen in huis van de leeftijden tussen zeven en vijftien is het natuurlijk altijd chaos. Wel een georganiseerde chaos, want zowel mijn vrouw als ik zijn erg gestructureerd. Vroeger niet hoor, maar sinds we kinderen hebben moeten we wel. We leven met ritme en regelmaat. Ook kunnen we echt niet meer zonder de weekplanner, want naast eigen werkafspraken en sociale gelegenheden, regelen we die van de kinderen ook.

Mijn dochter komt altijd te laat

De oudste twee, onze dochter van vijftien en zoon van veertien, regelen het meeste in hun leven nu wel zelf. Ze weten zelf wanneer en hoe laat ze naar school en sportclubs moeten en andere afspraken zetten ze meestal zelf op de kalender. Onze zoon is hier heel gestructureerd in en is ook nooit ergens te laat. Met onze dochter is het een ander verhaal: zij weet precies wat ze wanneer heeft en schrijft dit ook echt wel op, maar ze is gewoon altijd te laat. Waar ze ook heen moet, of het een les op school is of een sportles en zelfs op haar bijbaan komt ze vaak te laat. Soms niet eens een minuutje, maar vijf of tien minuten.

Ik vind dat echt niet kunnen, mijn vrouw is hier wat relaxter onder. Die zegt dat ze er zelf wel achter komt dat je niet zomaar altijd en overal te laat kan komen. Ik stoor me er echt aan, want ik vind het gewoon niet netjes en zelfs een beetje asociaal. Mensen rekenen op je en dan kan je niet zomaar te laat komen, omdat je zelf niet eerder je bed uit kan komen, toch? Dat is het namelijk: ze komt gewoon niet op tijd haar bed uit en als ze eruit is, dan schiet ze ook niet op. Ik zie dan vaak de minuten voorbij tikken en weet dat ze dan al weg moet zijn en dan staat ze nog rustig haar tanden te poetsen en haren te kammen.

Dilemma: moet ik achter mijn dochter aan zitten of laat ik het los?

Soms word ik boos en roep ik dat ze op moet schieten en dat het niet oké is om elke keer te laat te komen, maar ik merk dat het geen indruk maakt. Het boeit haar gewoon niet, zo lijkt het wel. Ook heb ik er al gesprekken over gehad met haar en dan geeft ze wel aan dat ze het lastig vindt om haar tijd goed in te delen, zodat ze dus wel op tijd vertrekt. Nu zit ik met een dilemma, want omdat dit gedrag mij stoort wil ik haar eigenlijk elke keer aan haar afspraken herinneren. Haar eerder wakker maken, zodat ze wel een keer op tijd komt. Aan de andere kant: ze is zestien en moet het toch ook een keer zelf leren? Mijn dilemma is dus, moet ik haar helpen of moet ik het haar zelf laten ervaren zoals mijn vrouw zegt?

Dilemma: ‘Kan ik mijn kind ziekmelden en thuis houden met hooikoortsklachten?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.