Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 17 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Kan ik mijn kind ziekmelden en thuis houden met hooikoortsklachten?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Ellis (39) haar dilemma voor: “Mijn zoontje van zeven heeft erge last van hooikoorts, kan ik hem daarvoor thuis houden van school, ondanks dat hij leerplichtig is?”

“Al die jaren was er niets aan de hand en opeens heeft mijn zoontje van nu zeven jaar flinke last van hooikoorts. Hij was zelden ziek en opeens werd hij verkouden een tijdje geleden. Dat was aan het begin van het voorjaar, dus dat was niet heel gek. Tot hij een paar weken daarna wéér zo verkouden was en we door zijn juf werden gebeld. Ze vroeg of we hem op wilden halen, omdat hij zich echt niet lekker voelde. Dat gebeurde een week daarna weer, toen dachten we nog dat hij ‘schoolziek’ was en even lekker thuis wilden zijn.

Ziekmelden vanwege hooikoorts?

Nu, weer een paar weken later, is hij al 2,5 week flink aan het snotteren. Zijn ogen zijn dik en ze tranen de hele tijd, zijn oren lijken dicht te zitten, want hij hoort een stuk minder goed. Ook is hij constant aan het snotteren, hoesten en niezen. Keelpijn komt er ook nog eens bij. We dachten dat hij weer verkouden was, tot ik opeens besefte dat het wel eens hooikoorts zou kunnen zijn. Zowel mijn man en ik hebben daar last van, al uit het zich bij ons op een andere manier. Ik heb er vooral in het vroege voorjaar last van (de bomen) en mijn man wanneer het warm en droog is buiten. Hij heeft vooral last van de pollen.

We denken dus dat ons zoontje ook hooikoorts heeft en zich daardoor zo ellendig voelt. Het is nu alweer een paar keer voorgekomen dat zijn juf belde met de vraag of we hem op kwamen halen. Af en toe reageert hij zo heftig op de pollen en het stuifmeel dat hij er echt ziek van is. Ons dilemma is: kunnen we hem op zo’n dag thuis houden? Hij is natuurlijk al leerplichtig en we willen niet dat hij te veel lesstof mist, maar op die dagen dat hij zich echt niet lekker voelt, kunnen we hem toch niet naar school sturen?

Dilemma: kan ik mijn kind ziekmelden en thuis houden met hooikoortsklachten?

Aan de andere kant: als hij dan thuis is, dan ligt hij niet per se de hele dag in bed of op de bank. Hij is dus niet echt ziek, maar voelt zich door de hooikoorts wel ziek. Hij is dan gewoon lekker aan het spelen thuis, maar heeft niet ook nog eens de druk en drukte van school om zich heen. Het is dus een beetje dubbel. De school vindt dat hij het in ieder geval best kan proberen in de ochtend, maar wij zien soms echt een ziek kind ‘s morgens, dat bijna moet huilen omdat hij zich zo naar voelt.

We zijn nu bezig met het zoeken van de juiste medicijnen, zodat hij zich wat beter voelt. Tot die tijd wegen we elke dag weer af of hij wel of niet naar school kan. Het liefst brengen we hem natuurlijk gewoon naar school… Hoe doen andere ouders van kinderen met erge hooikoortsklachten dit? We zijn daar erg benieuwd naar, misschien hebben wij ook nog goede tips voor hooikoorts bij kinderen.

Dilemma: ‘Mijn dochter (14) draagt altijd en overal oortjes en ik vind dat niet prettig, wat kan ik doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.