5x slaaptips uit grootmoeders tijd voor kleine nachtbrakers
Valt je kind moeilijk in slaap? Met deze vijf slaaptips ‘uit grootmoeders tijd’ verandert je kind van een nachtbraker in een schone slaper of slaapster.
Iedere ouder kent het wel, slaapproblemen. En niet alleen de moderne ouder, ook onze eigen moeders en oma’s kennen deze problematiek. Dus wellicht heb je iets aan deze vijf gouwe ouwe slaaptips.
Slaaptips uit grootmoeders tijd
Want oma weet altijd raad!
1. Rust, reinheid en regelmaat
Wie altijd op hetzelfde moment naar bed gaat en opstaat, slaapt makkelijker in. Dat was vroeger dan ook heel normaal. Ook een vast ritueel – baden, voorlezen, zingen en licht uit bijvoorbeeld – helpt kinderen om zich voor te bereiden op de nacht. Kinderen die vlak voor het slapen nog naar een enge film kijken of verwikkeld raken in een vecht- of stoeipartij, zullen meer moeite hebben om de rust te vinden die nodig is om in slaap te komen.
2. De uren voor twaalf tellen dubbel
In dit gezegde zit zeker een kern van waarheid. Dit heeft te maken met de biologische klok. Als je een kind altijd om acht uur in bed ligt en hij steeds om zeven uur wakker is, is de kans groot dat het ook als het om tien uur naar bed gaat, weer om zeven uur wakker wordt. Misschien doezelt ‘ie nog een beetje na, volwassenen doen dat vaak wel, maar die slaap is dan niet meer zo krachtig als de slaap die gemist werd in de vroege avond daarvoor. Op tijd naar bed is dus het devies!
Ouderschapskwestie: wel of niet bij je kind blijven tot het slaapt?
3. Drink warme melk of thee
Echt, dit werkt bij sommige kinderen. En misschien deed je eigen moeder dit ook weleens bij jou? Als je last hebt van koude handen en voeten kun je namelijk vaak niet goed in slaap komen. Een beker warme melk of thee zorg je ervoor dat je weer lekker warm wordt.
4. Veel buitenspelen
Het lijkt erop dat kinderen die veel buitenspelen makkelijker slapen dan kinderen die dat niet doen. Dat kan komen omdat helder daglicht de productie van melatonine stimuleert – een stofje dat nodig is om in slaap te komen. Daarnaast zorgt veel lichaamsbeweging er natuurlijk voor dat je kind ‘s avonds lekker moe is.
5. Dim de lichten
Vroeger was dit nog niet zo’n probleem, maar met de huidige hoeveelheid schermen in huis, zeker wel. Veel helder kunstlicht, maar ook licht van de tv zorgt er namelijk voor dat mensen en dus ook kinderen zich minder snel moe voelen. Heb je een slechte slaper, dan zou je kunnen proberen het licht ‘s avonds wat meer te dimmen en de tv een paar uur voor het slapengaan uit te laten. Hetzelfde geldt uiteraard voor tablets en mobiele telefoons.
Wat te doen als je kind moeilijk in slaap komt omdat hij blijft nadenken?