Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Puber 5 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn drie slaapmythes over je puber, volgens onderzoek

Ouders hebben blijkbaar lang niet zo veel verstand van de slaapbehoeften van hun tiener, als we dit nieuwe onderzoek moeten geloven. Blijkbaar houden ouders en verzorgers vast aan een aantal mythes over het slaapritme van hun puber.

Was jij hiervan op de hoogte?

Pubers en slapen

Veel ouders openen het internet als ze vragen hebben over het gedrag van hun puber. Is het wel normaal hoe ze eten, hoeveel vrienden ze hebben en hoe ze slapen? Over dit laatste zijn blijkbaar een hoop misverstanden en onjuiste bronnen van informatie, als we dit onderzoek moeten geloven. De onderzoekers interviewden 200 ouders over wat ze allemaal denken te weten over het slaapgedrag van hun puber. En vaak zaten ze ernaast

Drie slaapmythes over je puber

Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat veel ouders geloven in de volgende slaapmythes over hun puber, waar dus helemaal niks van waar is.

1. ‘Laat naar bed gaan in het weekend is voor pubers geen big deal, als ze maar lang genoeg slapen’

Zo’n 74 procent van de ouders was het eens met deze stelling. Maar blijkbaar kunnen afwijkende slaapschema’s in het weekend de slaapkwaliteit verslechteren, en zal je kind er geen slaap door kunnen inhalen. Afwijkende slaapschema’s in het weekend zou ook de kans verhogen op het excessief drinken van alcohol, en op psychische problemen.

2. ‘Als school later begint, zullen pubers ook wat later naar bed gaan’

Hier was zo’n 69 procent van de ouders het mee eens. Het is echter zo dat latere starttijden op school juist resulteren in meer slaap, met minimale invloed op een latere bedtijd.

3. ‘Melatoninepillen zijn veilig voor pubers, omdat ze natuurlijk zijn’

Tweederde van de ondervraagde ouders was het hiermee eens. Melatoninepillen zijn een makkelijke oplossing om pubers te helpen makkelijker in slaap te komen, maar er is erg weinig bekend over de effecten op de ontwikkeling in de puberteit. Ook kan de inhoud van melatoninepillen erg verschillen. De onderzoekers vonden het een zorgwekkend ontdekking dat zo veel ouders denken dat het een voordehand liggende oplossing is bij slaapproblemen.

Rustig de puberfase door, zo doen jullie dat (samen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.