Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 4 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Renate (39): ‘Mijn zoon (15) doet zich op school rijk voor, maar dat zijn we helemaal niet’ 

De zoon van Renate had altijd al een rijke fantasie, maar dat het echt problematisch was, daar kwam ze pas een paar maanden geleden achter. Hij deed zich namelijk rijk voor. “Op school vertelde hij dat wij miljoenen hadden.”

“Rogier had het nooit naar zijn zin op de basisschool in ons dorp. Mijn man en ik besloten hem dan ook naar een middelbare school in een ander dorp te doen. We kenden daar niemand, dus Rogier kon op die manier een frisse start maken. Vanaf de eerste dag had hij het daar wél naar zijn zin. De lange fietstochten waren dus niet voor niets.

Eerste feest op nieuwe school

Na ongeveer een halfjaar had Rogier zijn eerste klassenfeest. Het werd gehouden bij een meisje in het andere dorp. Ik wilde Rogier brengen en halen, maar hij vertelde dat hij de laatste twee straten wel zou lopen. Het was namelijk niet ‘stoer’ om door je moeder gebracht te worden. Ik kon het begrijpen, dus ik hield me aan zijn regels. Na het feestje stond ik netjes op het afgesproken tijdstip te wachten, op diezelfde plek.

Vaker met vrienden afspreken

Rogier kreeg, zeker in de tweede klas, steeds meer vrienden. Hij werd zelfs populair. Hij bleef steeds vaker in de middag weg en ook in de weekenden ging hij met zijn vrienden om. Wat mij opviel was dat hij nooit iemand mee naar huis bracht. Ik dacht dat het misschien de afstand was, dus besteedde ik er verder niet veel aandacht aan. Als hij maar blij was, dan was ik het ook.

Spontaan supermarktbezoek

Op het moment dat er in het dorp waar Rogier op school zat een grote supermarkt opende, besloot ik daar eens een kijkje te nemen. Ik had, zoals altijd, weer het verkeerde tijdstip gekozen om boodschappen te gaan doen, want het stond bomvol met scholieren. Ook Rogier kwam de supermarkt binnenwandelen. Hij deed alsof hij mij niet zag, dus ik riep naar hem dat hij zijn moeder niet zo moest negeren.

Kleine en lelijke auto

Toen ik na het afrekenen de boodschappen in mijn auto aan het inladen was, hoorde ik opeens: “Wel een kleine en lelijke auto hoor, voor iemand die miljoenen bezit”. Ik voelde me niet aangesproken, tot ik opeens een jongen naast mij zag staan. Het bleek een klasgenoot van Rogier te zijn. Ik had hem één keer op een foto gezien. Hij herhaalde zijn zin weer en ik vroeg waar hij dat vandaan haalde, want wij hadden alles behalve miljoenen.

Miljoenen

Tom schoot in de lach en zei dat ik dan maar eens met mijn zoon moest gaan praten. Op school vertelde hij namelijk dat wij miljoenen hadden en in een dik penthouse woonden. Tom zei dat hij al dacht dat het niet waar was en liep weg, terug naar een groep met andere jongeren. Ik keek nog of ik Rogier naar buiten zag komen, maar hij was niet meer te vinden. Wat was dit voor iets geks?

Door de mand gevallen

Op het moment dat Rogier thuiskwam besloot ik om het gesprek met hem aan te gaan. Tom had blijkbaar iedereen al ingelicht, want Rogier was erg van slag. Hij vertelde dat hij populair wilde zijn, dus besloot hij zich rijk voor te doen. Wie wil er nu geen vrienden zijn met een rijke jongen? Hij deed zich dus al drie jaar voor als rijk, terwijl wij allesbehalve rijk zijn. Ik vond het heftig om te horen dat hij het zo zag en voelde.

Geen vrienden meer

Vanaf het moment dat mensen hoorden dat hij niet rijk was en daarover gelogen had, lieten ze hem vallen. Van een populaire jongen ging hij naar een jongen zonder vrienden. Ik vind het pijnlijk om te zien, zeker omdat hij nog een jaar naar school moet. Toch is het ook helemaal zijn eigen schuld. Hij heeft het aan zichzelf te danken.”

Deze 5 levensvaardigheden zou ieder kind moeten leren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.