Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Puber 22 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Rustig de puberfase door, zo doen jullie dat (samen)

Pubers zijn… pubers. En hoe lief je kind ook is (of altijd was), de puberfase gaan ze door en dat betekent toch een beetje afzetten tegen papa en mama, eigenwijs zijn en zelf willen ontdekken.
Door niet open te staan voor deze fase, maar je kind dichtbij te willen houden (want eigenlijk draait deze fase allemaal om loslaten) kunnen ruzies ontstaan en juist dan wordt de afstand tussen jou en je kind alleen maar groter. De kunst is dus om los te laten terwijl je het contact blijft houden, maar makkelijk is dat niet…

Rustig de puberfase door

Met deze drie tips zal de puberfase met weinig ruzies verlopen:

1. Luisteren

Kinderen in de puberleeftijd hebben vaak het gevoel dat niemand naar ze luistert en dat ze alleen maar dingen moeten. Sta daarom open voor de mening van je kind en luister naar zijn ideeën over bepaalde zaken.
Vaak houden pubers zich beter aan de afspraken als die samen met hen gemaakt zijn in plaats van dat jij ze maakt en zij zich eraan moeten houden. Leg wel uit aan je puber wat jullie belangrijke normen en waarden vinden en onderhandel samen over bijvoorbeeld huishoudelijke afspraken.

2. Heb geduld

Deze periode kan voor jullie als ouders heel heftig zijn, maar de ontwikkelingen (ook lichamelijk!) die je kind nu doormaakt zijn ook pittig en soms verwarrend voor je puber.
Stemmingswisselingen of emotionele uitbarstingen horen daarbij. Heb daar wat meer geduld voor en geef je kind de ruimte, maar blijf ook praten zodat je puber weet dat hij of zij altijd bij jou terecht kan voor alles.

3. Blijf contact houden

Ook al heb je helemaal niks met de interesses van je puber: blijf toch vooral het contact houden. Praat over wat jullie wel samen gemeen hebben, of ga een dagje samen op pad.
Verdiep je toch eens in de interesses van je puber of laat hem erover vertellen terwijl je aandachtig luistert. En vraag af en toe hoe het met hem of haar gaat. Want ook al zetten kinderen in de puberleeftijd zich af, ze willen hun ouders echt wel dichtbij hebben.

‘Doe normaal!’ 10x dingen die jij doet waarvoor je puber zich doodschaamt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.