Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 25 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit is de reden dat pubers steeds later gaan slapen

Genoeg slaap in de nacht betekent genoeg energie voor overdag, maar pubers slapen steeds korter. Ze gaan pas laat naar bed, maar moeten er weer vroeg uit om op tijd op school of bij hun bijbaan te zijn. Er is een reden dat pubers steeds later gaan slapen en als je die weet, kan je er rekening mee houden zodat je kind toch aan voldoende slaap komt.

Voldoende slaap is belangrijk, omdat je puber nog in de groei zit en zich volop aan het ontwikkelen is, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast is het een stuk gezelliger in huis als iedereen genoeg slaapt krijgt, nietwaar?

Daarom gaat je puber steeds later slapen

Als je kind rond de 12 jaar is en dus van de basisschool naar de middelbare school gaat, verandert er veel in hun lichaam en hersenen. Zo ook het slaapritme. Vanaf de tienerleeftijd neemt de hoeveelheid diepe slaap af, dat is zo geregeld in de hersenen. Dit betekent dat de biologische klok verschuift en dat pubers dus steeds later gaan slapen. Het liefst staan ze ook later op, maar dat kan niet altijd. Zo ontstaat soms een tekort aan slaap.

Hoeveel slaap heeft mijn puber nodig?

Natuurlijk verschilt het per persoon hoeveel slaap je nodig hebt, maar gemiddeld heeft een kind dat naar de middelbare school gaat tussen de 8 en 10 uur slaap per nacht nodig. Merk je dat jouw puber minder slaap krijgt, maar verder goed functioneert? Dan is er niets aan de hand en kan je kind goed tegen wat minder slaap. Merk je dat je kind moe is overdag, futloos is en weinig energie heeft? Misschien eet hij daardoor ook slechter? Dan is de kans groot dat je puber te weinig slaap krijgt. Het is belangrijk dat je puber genoeg slaap krijgt, omdat zijn hersens volop in ontwikkeling zijn.

Veelgestelde vraag: hoe laat moet een 16-jarige tiener naar bed?

Wat kan ik doen zodat mijn puber genoeg slaap krijgt?

Bespreek het slaaptekort met je puber en leg uit dat een goede nachtrust voldoende energie voor de dag geeft en hij zich ook beter zal voelen met genoeg slaap. Maar dat het ook logisch is dat hij later naar bed wil, omdat zijn biologische klok verschuift en zelf kan hij daar niets aan doen. Waarschijnlijk begrijpt je kind nu de reden dat hij steeds later gaat slapen en kunnen jullie oplossingen hiervoor bedenken.

Een oplossing kan zijn: een vaste tijd om in bed te gaan liggen. Slapen hoeft dan niet per se, maar maak de kamer wel donkerder en gebruik geen beeldschermen weer. Het blauwe ligt van een beeldscherm, of dat nu een telefoon of televisie is, bevordert de slaap niet, omdat het stofje om te slapen (melatonine) in de hersenen niet wordt aangemaakt. Een boek lezen bij een zacht nachtlampje kan wel.

Tips

Andere handige tips voor wanneer pubers steeds later gaan slapen

  • een donkere, rustige kamer zonder prikkels
  • een slaapkamertemperatuur tussen de 16 en 18°C
  • voldoende beweging overdag, het liefst buiten (maar niet te dicht op het slapen gaan)
  • bijslapen in het weekend, max twee uur later dan de normale tijd waarop je kind doordeweeks opstaat
  • geen koffie, cola of andere drankjes met cafeïne in de avond

10x dingen waar je puber echt niet zonder kan (maar dan ook écht niet)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.