Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Opvoeden 26 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

5 redenen waarom je tiener zo laat gaat slapen (of überhaupt niet naar bed wil gaan)

Als volwassene zie je een goede nachtrust als een geschenk uit de hemel, maar daar lijken pubers anders over te denken. Je zou wensen dat je tiener eens op een normale tijd richting dromenland gaat, maar er zijn een aantal redenen waarom hij of zij zo’n nachtuil is…

5 redenen waarom je tiener een nachtbraker is

Het is inmiddels bekend dat de smartphone van je tiener een slechte invloed heeft op de nachtrust, daarom kijken we deze keer naar andere stoorzenders…

1. Het is pure biologie

In de meeste gevallen kan je puber er niets aan doen dat hij of zij wakker is tot in de kleine uurtjes. De schuld ligt namelijk bij zijn of haar biologische klok. In de pubertijd wordt het slaaphormoon melatonine steeds later afgegeven, daarom wordt je kind ook later moe.

Dit neemt overigens niet weg dat een tiener nog steeds 8 tot 10 uur slaap nodig heeft. Daarom is hij of zij ‘s ochtends ook niet uit bed te branden.

2. Je tiener heeft ook tijd voor zichzelf nodig

Wat is het toch heerlijk als iedereen ‘s avonds op één oor ligt. Eindelijk rust! Je bent overigens niet de enige die daar van geniet, want je puber vindt dit ook een groot genot.

In de pubertijd begint je kind naar meer individualiteit te streven, dus hij of zij vindt het heerlijk als niemand zich met hem of haar bemoeit. In de stille nachten kan je tiener doen en laten wat hij of zij wil – zonder op de vingers getikt te worden.

3. Je tiener heeft het gewoon hartstikke druk

Je nachtbrakende puber heeft hartstikke veel aan zijn of haar hoofd: school, sport, vrienden, noem maar op. Je kind probeert hier een goede balans tussen te vinden, maar dat brengt een hoop stress met zich mee.

Aangezien je kind alles goed wil doen en iedereen tevreden wil houden, wordt de nachtrust hier wel eens voor opgeofferd.

6x ‘handen-in-het-haar’ momenten tijdens de puberteit

4. Het heeft een verband met de pandemie

Uit onderzoek blijkt dat ruim 45% van de jongeren te kort slaapt op doordeweekse dagen. Dit komt onder andere door de vroege schooltijden.

Door de pandemie wordt er meer onderwijs op afstand gegeven en zijn de lesroosters van de pubers een stuk flexibeler. Dit betekent dat er ook meer tijd is om ‘s ochtends uit te slapen, dus ‘s avonds nemen de tieners het er maar al te graag van.

5. Je tiener heeft (misschien) last van een lichamelijk ongemak

Er zijn verschillende lichamelijke ongemakken die het lastig kunnen maken om de slaap te vatten, zoals benauwdheid. Er zijn overigens ook pubers die last hebben van het periodic limb movement disorder (PLMD) of het restless legs syndrome (RLS).

Bij PLMD maken de benen meerdere malen per nacht heftige, schokkende bewegingen. Dit zorgt ervoor dat je steeds wakker schrikt. Bij RLS heb je last van rusteloze benen. Door dit onaangename, onrustige gevoel kun je lastig in slaap komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Periodic Limb Movement Disorder

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.