Sofie Obbens
Sofie Obbens Ouderschap 22 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Kind laat opblijven voor EK? ‘Laat hem zelf een keuze maken’

Onlangs deelden we op onze Facebookpagina het dilemma van Mirjam* (42). Zij vroeg zich af: “Mijn zoon van 10 wil laat opblijven om naar het EK-voetbal te kijken, moet ik dit toelaten?”

Oververmoeid

“Mijn zoon speelt al met de bal sinds hij kan lopen en rent iedere middag na schooltijd het voetbalveld op om te voetballen met zijn vriendje. Ook mijn man is groot voetbalfan en samen volgen zij op de voet het EK. Ik vind het leuk om te zien hoe zij er samen zo in opgaan.

Maar zo tegen het einde van het schooljaar wordt er veel van de kinderen gevraagd. Schoolreisje, avondvierdaagse, een knutselwerkje voor de juf en proefwerkweek. Mijn zoon is oververmoeid aan het raken en hij heeft zijn slaap hard nodig. Wat is wijsheid?”

Tips van lezers

Lees hier het hele verhaal van Mirjam, mocht je het hebben gemist. Ben jij benieuwd wat anderen van dit dilemma vinden of zit jij in eenzelfde situatie? Lees dan vooral de adviezen, meningen en tips van onze lezers voor Mirjam.

1. Alleen belangrijke wedstrijden

“Spreek met hem af dat hij alleen de belangrijke wedstrijden kijkt als die laat op de avond vallen. En skip de rest. Het Nederlands elftal zelf hoeft in de groepsfase maar één keer laat te voetballen en dat is ook nog op een vrijdag, dus zaterdag kan hij uitslapen. Is hij ook fan van een ander land? Als die laat spelen, ook lekker laten kijken. Hij gaat er vast niet dood aan. Verder moet hij leren dat hij niet altijd álles hoeft te zien, dus keuzes maken. Dat is ook belangrijk voor later.” – Willemijn. 

2. Nederlands elftal

“Ik snap wel dat elke avond om 23.00 uur pas naar bed gaan wel erg laat is voor een tienjarige. Laat hem alleen de wedstrijden van het Nederlands elftal kijken. Ik ben ook een enorme voetballiefhebber, maar ik kijk niet elke wedstrijd helemaal. Soms alleen de laatste twintig minuten en dan kijk ik daarna een samenvatting. Ik volg het hele jaar door het Nederlands voetbal en de Engelse en Duitse competitie met veel Nederlandse spelers in de teams. Ik moet dan ook weleens keuzes maken, doordat verschillende wedstrijden op hetzelfde moment zijn.” – Ina.

3. Chagrijnig

“Dat is compleet afhankelijk van de situatie en het kind. Kijk je zelf? Moet hij de volgende dag naar school? Slaapt hij uit als dat kan, kan je er afspraken over maken met het kind? Wordt het kind chagrijnig van slaaptekort? Of krijgt hij juist energie van de voetbalhype? Dat is per kind en situatie verschillend. Succes!” – Debbie.

4. Kiezen

“Mijn zoon is iets ouder, bijna twaalf. Hij mag veel wedstrijden kijken, maar bij die van negen uur ‘s avonds moet hij kiezen. Kijkt hij de ene avond, dan moet hij de andere vroeg naar bed. Zo leert hij de voor hem belangrijke wedstrijden te scheiden van wedstrijden die hij minder vindt. Het gaat echt om het voetbal en niet om het laat naar bed gaan.” – Leontine.

5. Terugkijken

“Wedstrijden die tot half tien uur duren zou ik hem laten kijken. Niet iedere dag, maar bijvoorbeeld drie keer per week. Vooral in het weekend zou het van mij nog iets later mogen zijn, maar dan wel met de afspraak dat zaterdag en zondag uitgeslapen moet worden. Wel zou ik samen met hem bekijken welke wedstrijden hij heel graag wil zien. Zorg er wel voor dat hij na afloop van de wedstrijd of tijdens de rust direct zijn bed in gaat zonder te treuzelen. Hij zou de late wedstrijden de volgende dag kunnen terugkijken. Succes met deze weken vol voetbal.” – Simone.

6. Zelfstandige keuze

“De citotoetsen zijn hier al geweest en ze doen niet veel meer op school, dus waarom niet. Die van mij is ook tien en wil best ‘s middags nog even slapen als hij dan later mag opblijven. Als hij wel te moe is, gaat hij vanzelf om negen uur naar boven. Dit gaat ook over zelfstandig een keuze laten maken.” – Machteld.

7. Lichaam herstelt zich

“Keuzes. Laat die avondvierdaagse en het knutselwerk maar zitten. Ze hebben ook niet het slapen hard nodig. Zo laat zijn die wedstrijden niet. Het lichaam herstelt zich prima.” – Filipe

Tips van de redactie

Zoals je kunt lezen, komen de meningen over dit dilemma redelijk overeen. De meeste lezeressen vinden dat je hem het beste zelf een selectie kunt laten maken van de voor hem belangrijke wedstrijden. Dat kunnen bijvoorbeeld alle wedstrijden van het Nederlands elftal zijn en misschien nog van een andere voetbalclub waar hij fan van is.

Bespreek met hem een middenweg. Laat hem inzien dat slaap belangrijk is in deze drukke periode, maar benadruk ook dat je hem het gunt om voetbalwedstrijden te kijken. Vraag hem met een voorstel komen, zodat hij hij zelf een keuze kan maken. Succes!

Dilemma: ‘Moet ik accepteren dat mijn puber niet wil studeren?’

* Om privacy redenen is er een schuilnaam gebruikt. De echte naam is bekend bij de redactie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.