Julia van Buuren
Julia van Buuren Vakantie 22 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Niet op vakantie? Met deze activiteiten wordt het toch een leuke zomer

De zomervakantie is weer in zicht en voor veel gezinnen is dit hét moment om er met het gezin op uit te gaan. Een verre zonbestemming of een camping dichtbij huis, veel gezinnen zijn even weg van huis. Maar hoe vermaak je je kinderen als je niet op vakantie gaan? Geen zorgen, want er zijn genoeg leuke activiteiten te doen.

Met een beetje creativiteit hoeft een leuke zomervakantie namelijk helemaal niet zo duur te zijn.

Niet op vakantie

Ondanks dat er veel gezinnen op vakantie gaan, zijn er ook genoeg gezinnen die hier niet voor kiezen. Resultaten van het EenVandaag Opiniepanel laten zien dat slechts zestien procent van de mensen met een lager inkomen op vakantie gaat. Zij kunnen het zich simpelweg niet veroorloven, blijkt uit het onderzoek.

Leuke activiteiten in de zomervakantie

Mocht jij er ook voor kiezen om dit jaar thuis te blijven tijdens de zomervakantie, dan zijn er gelukkig genoeg activiteiten die je kinderen kunnen ondernemen en zal het zeker geen saaie zomer worden.

1. Picknicken

Eten moet je toch wel, dus dan kun je er net zo goed iets speciaals van maken. Pak wat lekkers te eten en drinken in, neem een groot kleed mee en plof samen met je kind(eren) ergens in een park neer. Geniet van deze ontspannen middag en voor je het weet heb je toch het gevoel er even tussenuit te zijn. Zeker met lekker weer is dit een aanrader.

2. Naar de speeltuin

Gelukkig vermaken kinderen zich snel en is spelen in een speeltuin altijd een goed idee. In de meeste steden of dorpen zijn ook genoeg speeltuinen te vinden. Ontdek deze zomer nieuwe speeltuinen en kom erachter welke jouw kind het leukste vindt.

3. Een speurtocht

Als vriendjes of vriendinnetjes van je kind ook niet op vakantie gaan, is het leuk om (samen met de andere ouders) een speurtocht te organiseren in het bos of park. Zo ontdekken de kinderen spelenderwijs de natuur in hun eigen leefomgeving en beleven ze ook een hoop lol samen.

4. Kamperen in de achtertuin

Ga je niet op vakantie, maar wil je de vakantie toch in huis halen? Ga dan kamperen in de achtertuin. Je kunt samen een tent opzetten en een nachtje dichtbij huis kamperen. Gooi eventueel de barbeque aan voor het echte vakantiegevoel en jouw kind zal gegarandeerd de tijd van zijn of haar leven hebben.

5. Knutselen

Is jouw kind creatief? Dan is een knutseldag ideaal. Schilderen, kleien, sieraden maken of tekenen en schilderen; je kind kan zijn of haar creativiteit helemaal de vrije loop laten.

6. Naar de bibliotheek

Dit klinkt misschien saai, maar het is allesbehalve dat. In de bibliotheek kan je kind allerlei nieuwe boeken ontdekken en lezend zijn of haar vrije dagen doorbrengen. Is jouw kind niet zo’n boekenwurm? Dan is de bibliotheek nog steeds een interessante plek, want zeker in de zomer worden er vaak activiteiten voor kinderen georganiseerd zoals voorleesmiddagen en verschillende workshops.

7. Sporten

Ook in de zomer kan je kind actief bezig blijven. Buiten zijn er genoeg sportieve activiteiten te doen die geen geld kosten, zoals het houden van een hardloopwedstrijd, voetballen op een veldje of basketballen met vrienden. Bovendien is het, juist in de zomer, lekker om te gaan zwemmen, dit kan in het zembad, maar ook in een natuurgebied in de buurt.

8. Een filmavond

Is jouw kind een echte filmfanaat? Dan kan een filmavond niet uitblijven. Pak de popcorn en cola er maar bij en kies samen een leuke film uit. Heb je een projector? Dan kun je je filmavond zelfs buiten houden. Hoe leuk is dat?

Dagje weg met de kinderen in Nederland? De leukste tips verzameld!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.