Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Vrije Tijd 7 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

5x leuke en leerzame activiteiten om in de zomervakantie te doen  

De zomervakantie is natuurlijk de periode voor je kinderen om lekker te ontspannen en leuke dingen te doen. Toch duurt de vakantie voor veel ouders best lang, want hoe houd je je kinderen bezig als je zelf aan het werk bent of andere dingen te doen hebt? Zet dan onderstaande leuke en leerzame activiteiten in.

Met de volgende vijf activiteiten zal je kind zich geen minuut vervelen. Ook is het leerzaam én is je kind er lang mee bezig. Kijk je mee?

Leerzame activiteiten voor kinderen

Sudoku

Sudoku betekent in het Japans ook wel ‘isoleer de getallen’. Deze puzzel bestaat uit negen blokken van drie keer drie vakjes. In elk vakje hoort een cijfer van een tot en met negen te staan. Vul de puzzel zo in dat in elke rij, elke kolom en in elk blok de cijfers een tot en met negen maar een keer voorkomen. Je hebt Sudoku ook voor kinderen en zij vinden het vaak heel leuk om te doen. Ze kunnen dan beginnen met rijen van vijf, in plaats van negen, en het zo opbouwen.

Stripverhaal tekenen

Is jouw kind dol op tekenen? Laat hem of haar dan een stripverhaal tekenen. Laat je kind elke dag aan een bladzijde werken zodat jouw zoon of dochter aan het eind van de vakantie een heus stripboek heeft gemaakt. Met dit idee zal je kind zich nooit vervelen.

Eigen verhaal schrijven en voorlezen

Als je kind niet van tekenen houdt, maar wel van schrijven, dan kan het een verhaal schrijven over iets dat hem of haar interesseert. Is het verhaal klaar? Laat je kind het dan voor buurkinderen, familieleden of vrienden voorlezen. In een lange zomervakantie wordt lezen nog weleens vergeten, maar op deze manier maak je lezen extra leuk en leerzaam.

Quiz maken over bepaald thema

Als je merkt dat je kind zich aan het vervelen is, dan kun je hem of haar aan het werk zetten. Laat je kind een quiz maken over een thema waarin het geïnteresseerd is, maar daar nog niet zo veel over weet. Door het opzoeken van informatie, is het maken ervan leuk en leerzaam. Laat jouw zoon of dochter een quiz maken voor de rest van het gezin. Denk hierbij aan het maken van tien vragen, die je kind ook kan toelichten. Op deze manier wordt hij of zij een echte quizmaster.

Ontdek dieren in de tuin

In de zomervakantie is het natuurlijk heerlijk om tijd buiten door te brengen. Lekker de tuin of de natuur in. Waarom laat je je kind geen dieren in de tuin ontdekken? Wanneer je geen tuin hebt, dan kun je met je kind ook een dagje de natuur ingaan. Neem een schepje en een hark mee en ontdek wat er allemaal in de grond zit. Dit is niet alleen heel erg leerzaam, maar ook nog eens erg spannend!

Kun je voorkomen dat jouw kind een moeilijke eter wordt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.